Cultura 05/05/2011

Passió, mort i resurrecció del rock català segons Dagoll Dagom

Laura Serra
2 min
300 aspirants passaran durant aquesta setmana per la primera fase de selecció dels 20 actors del musical 'Cop de Rock' .

Sona Per una copa, de Lax'n'busto. Una ballarina ensenya quatre passos d'una coreografia a quatre aspirants a actors ballarins, que la segueixen com poden, i després els deixen quinze segons per improvisar amb Camins, de Sopa de Cabra. A l'altra banda de la sala, com als concursos televisius, un jurat -format per la coreògrafa Cristina Allande i els productors Toni i Xasqui Ten- els observa i avalua. "D'aquí tres setmanes us direm alguna cosa", els diuen a tots.

Aquesta setmana, 300 aspirants passaran les proves de cant i ball a la sala d'assaig del Teatre Poliorama per formar part de l'elenc del musical Cop de Rock que prepara Dagoll Dagom. Només hi haurà vint escollits, que protagonitzaran aquests grans hits del rock català que s'estrenarà l'11 de setembre -la simbologia compta: és la Diada Nacional i la tercera data del concert de Sopa de Cabra-. Joan Lluís Bozzo és qui ha escrit i dirigirà un espectacle amb un fil argumental -un grup de joves de la Costa Brava viu l'ascens i la caiguda del boom del rock català- prou consistent i prou mal·leable per poder-lo quadrar amb els temes més coneguts d'Els Pets, Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït, Brams, Lax'n'Busto, etc. "Des del Clava't, de Duble Buble, i La presó del rei de França, de la Dharma, fins a cançons de Gossos", resumeix Bozzo, que es nega a considerar l'obra "una antologia del rock català o un judici de les millors i pitjors cançons" d'una època que ell va viure, sobretot, a través de la seva amistat i col·laboració amb el cantant i actor Carles Sabaté.

L'obra tindrà una primera part situada el 1992, l'any de la final de Wembley, de les Olimpíades i de l'eufòria musical catalana postconcert del Palau Sant Jordi, i una segona part que és la creu d'aquell èxit, l'any 2004, no per casualitat l'any del Fòrum de les Cultures, en què aquell moviment està en plena crisi, qüestionat i criticat des de molts fronts.

Bona part dels aspirants que aquest matí passen pel càsting -primer vocal, després de dansa- no tenen gaire més de vint anys, com a màxim arriben a la trentena. Gairebé podrien haver nascut en el moment d'èxtasi del rock català, i tot i així s'hi senten identificats. "És que als instituts encara s'escolten molt aquests temes, són com himnes, cosa que reafirma el fet que pot interessar a la gent que ho va viure, però també als més joves", diu Bozzo, que posa com a exemple la nova febre per Sopa de Cabra "que ha sorprès fins i tot Gerard Quintana". "Si només ve la gent que anirà al Palau Sant Jordi a veure'ls a ells ja ens conformem", diu somrient. Els germans Ten, productors insígnia del rock català, han buscat la complicitat dels grups que sonaran en aquest homenatge musical extraoficial -ara que deu fer un quart de segle del moviment- perquè participin en el projecte, amb assaigs o arranjaments, tot un detall. La campanya de màrqueting ja la veig clara: "Bon Cop de Rock ".

stats