HOMENATGE A RAIMON PANIKKAR SALÓ DE CENT DE L'AJUNTAMENT 24 DE FEBRER CròNica HOMENATGE
Cultura 25/02/2011

Paraules d'amor Per a l'home que estimava el silenci

Laura Serra
2 min
La monja benedictina Griselda Cos i l'hindú Bhakti Das amb la cítara i el violí indueixen al silenci, davant les autoritats al Saló de Cent.

No hi havia millor manera de començar un homenatge al pensador Raimon Panikkar que amb un silenci (breu, d'un minut) abans d'amarar-se de les alabances que li van dedicar ahir al vespre amics, familiars i estudiosos de les seves tesis. Panikkar havia nascut a Barcelona, havia escollit viure a l'Índia, treballar als Estats Units i morir immers en el silenci eixordador dels cingles de Tavertet. I fins ara, sis mesos després de la seva mort (el 26 d'agost), la branca catalana no li havia fet cap acte d'homenatge més enllà del funeral, a Montserrat. Ahir, la societat civil -més de 500 persones omplien a vessar el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona- va recordar-lo en un acte oficial, humil, sincer i profund. Se'n va glossar l'obra, que en el seu cas és igual a dir que es va resumir la seva vida, centrada en el diàleg intercultural i interreligiós. La música la van posar Jordi Savall i Montserrat Figueras.

Panikkar (1918-2010) -de mare catòlica catalana i pare hindú indi- va brollar al Mediterrani, es va banyar al Jordà (el 1946 va ser ordenat capellà), la genètica el va fer navegar cap a l'Índic (on es va descobrir hindú) i va pujar pel Ganges fins a la font d'on naixien les religions, el budisme, va descriure el teòleg Xavier Melloni per dibuixar el mapa interreligiós que es contenia dins d'un sol home. El filòsof Amador Vega va recordar que Panikkar va postular "l'ateisme religiós", perquè "si el budisme es considera el posthinduisme, el postcristianisme és l'ateisme contemporani", una doctrina que defensa la importància del silenci i dels místics, els observadors. El filòsof Jordi Pigem va afirmar que les seves tesis són avui més vigents que mai. Als 70 ja augurava una crisi de valors i deia que una única cultura no podria superar-la per si sola. D'aquí la idea d'«interfecundació» de les cultures. El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també van destacar que el seu pensament, antidogmàtic i tolerant, al qual van trobar clares arrels en la identitat catalana, és un bon full de ruta per al futur.

Raimon Panikkar va tenir un fort vessant divulgatiu. Va ser autor de cinquanta llibres i quaranta tesis doctorals (els 19 volums de les seves obres completes, Opera omnia , estan en curs de publicació a l'editorial Fragmenta, organitzadors de l'acte amb Casa Àsia, la Fundació Vivarium i l'Ajuntament). Va treballar durant més de vint anys, dels 60 als 80, impartint classes de religions a universitats nord-americans, fundant el Parlament modern de les religions (1993) i viatjant per tot el món a la recerca del diàleg -"No hi haurà pau al món sense pau entre religions, ni pau entre religions sense diàleg", va parafrasejar-lo ahir un dels deixebles, Joseph Prabhu-. I també va aparèixer sovint als mitjans de comunicació, on era evident la seva aura de saviesa. Els que van compartir la vida i la causa amb ell van destacar sobretot la seva humanitat: "Convertia el vostè en tu."

stats