POLÍTICA CULTURAL
Cultura 13/12/2011

El Palau concentrarà els seus òrgans en una única fundació

Només una fundació gestionarà a partir del gener el Palau de la Música en lloc de les quatre institucions actuals. El patronat estarà compost pels membres de l'Orfeó Català, els mecenes i les administracions.

Ara
2 min
El director del Palau, Joan Oller, i la presidenta de l'Orfeó, Mariona Carulla, a l'assemblea d'ahir.

BARCELONA.El director general del Palau de la Música, Joan Oller, va presentar ahir davant d'un centenar de socis de l'Orfeó Català el seu pla estratègic 2012-2015. El punt fonamental, que es va aprovar gairebé per unanimitat, va ser la fusió en una única entitat dels quatre òrgans que fins ara funcionaven en paral·lel: la Fundació, el Consorci del Palau de la Música Catalana, l'Associació Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau.

La creació de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, a partir de l'1 de gener, suposarà el primer pas per a la refundació del Palau per aconseguir una gestió "més àgil i transparent". És el pas "transcendental" per encarar el futur amb "estabilitat", va dir la presidenta de l'Orfeó, Mariona Carulla. Aquesta fundació recuperarà la gestió de l'edifici del Palau de la Música i tindrà un patronat format per 22 membres, la majoria nomenats per l'Orfeó, i en menor mesura pel Consell de Mecenatge i les administracions públiques. Generalitat, Ajuntament i ministeri de Cultura tindran cadascuna un representant.

La presidenta de la Fundació serà la persona que ocupi la presidència de l'Orfeó, en aquest cas la mateixa Carulla. "La nova fundació tindrà un director general, un únic equip humà [se subrogaran els contractes dels treballadors], un únic pressupost i una auditoria", va especificar Carulla. El patronat tindrà tota la responsabilitat: aprovar per majories qualificades qüestions relacionades amb el patrimoni, els pressupostos, els estatuts i el nomenament del director general.

El Consorci quedarà pràcticament sense funcions, però seguirà existint per al rescabalament de les quantitats que econòmiques que hagin d'aportar els antics gestors del Palau.

Més pressupost, més públic

En el pla estratègic, Oller ha planificat uns pressupostos d'11,2 milions d'euros per al 2012, que el 2015 ascendirien a 12,6 milions -una xifra similar al pressupost de l'exercici actual.

Pel que fa a contingut, el pla especifica nous objectius com ara: augmentar la centralitat de l'Orfeó Català, els cors i l'escola coral; generar un discurs propi i convertir Palau i Orfeó en ambaixadors d'excel·lència artística; incrementar el públic dels concerts; generar una societat compromesa amb els valors de l'Orfeó; participar en projectes culturals, i conservar i difondre el patrimoni de l'entitat.

És essencial l'augment dels ingressos i de la programació cultural pròpia. El pla preveu passar del 18% al 30% de programació pròpia, impulsar nous cicles i organitzar des de la Fundació tres de cada cinc concerts que es facin al Palau.

stats