MÚSICA
Cultura 19/02/2013

Paco de Lucía tancarà el Festival de Guitarra

El certamen s'obre demà amb el concert d'Antònia Font al Barts

Xavier Cervantes
2 min
Paco de Lucía tancarà  el Festival de Guitarra

Barcelona.El Festival de Guitarra de Barcelona, o Guitar Festival BCN, engega demà una edició que ha de consolidar una nova tendència artística. Entre el concert inaugural d'Antònia Font al Barts i el de cloenda de Paco de Lucía a l'Auditori del Fòrum es desplega un cartell que posa l'accent en el pop-rock alternatiu: del rock d'Eels al pop electrònic d'Hidrogenesse i a l'homenatge al rhythm'n'blues i el jazz de Dayna Kurtz. "Aquest any hem fet el clic definitiu cap a la música independent", explica la directora del festival, Judith Llimós. Això sí, amb prou elasticitat per incloure concerts com el d'Alfonso de Vilallonga, guanyador d'un Gaudí i un Goya per la música de Blancaneu .

La programació de la 24a edició, "més alternativa que mainstream" , confirma el canvi d'orientació d'un festival que va començar afiliat al jazz, la música clàssica i el flamenc, però que, com diu Llimós, ha anat "evolucionat amb els anys" fins al punt que "el nom ja no condiciona el festival", perquè consideren la guitarra com a "element transportador de la música, no com a aspecte fonamental". Tanmateix, la guitarra és present en la majoria de les propostes. "Però no portem mestres de la guitarra", recorda Llimós, tret, esclar, de Paco de Lucía, Johnny Winter i Paul Gilbert, tres artistes que sí que tenen l'instrument com a eina estructural de la seva música.

El capítol internacional del cartell inclou músics com els canadencs Ron Sexsmith, que el 23 de febrer presentaran el disc Forever endeavour a La [2] de l'Apolo, i Patrick Watson, que defensarà les cançons d'Adventures in your own backyard el 10 de març a Luz de Gas. Un dels concerts que més expectació ha generat en la venda anticipada és el que el 27 d'abril oferiran els nord-americans Eels al Barts, la sala que s'ha convertit en el centre neuràlgic del festival. La banda de Mark Everett portarà a l'escenari el nou disc Wonderful, glorious .

Un Nacho Vegas cinematogràfic

Un dels objectius de Llimós és que els concerts tinguin un tarannà especial. Per exemple, el 6 d'abril Nacho Vegas presentarà al Barts La vida es dulce , un homenatge musical al cinema de Mike Leigh estrenat al festival d'Albacete i en què les cançons acompanyen imatges de films del cineasta britànic. Un altre aspecte destacat són els programes dobles: concerts amb dos grups com ara Los Coronas i Los Mambo Jambo, Senyors Tranquil i The Free Fall Band o Joan Dausà i Blaumut. I enguany s'integra en la programació el cicle Time Out Ladies , amb actuacions d'Esther Condal, Soledad Vélez i Alessi's Ark, entre d'altres.

stats