PREMIS OSCARS 2011
Cultura 25/02/2011

Els Oscars són destí de lluitadors

El discurs del rei encapçala una llista de pel·lícules que ja fan escalfaments per a la cursa dels Oscars. El tema d'aquest any és la lluita individual, que va de l'autosuperació fins al desafiament.

Josep Lambies
3 min
Els Oscars són destí de lluitadors

Barcelona.El valor de Colin Firth per superar els seus problemes de dicció quan es planta davant del micròfon.

Aquest any, els dèbils ho tenen cru. L'escaramussa dels Oscars ha estat presa pels destacaments més combatents i tenaços; pels lluitadors més valents. Sembla que els títols que aquest diumenge faran tremolar l'escenari de la gala s'han posat d'acord. Gairebé tots-si més no, els que traginen més nominacions- expliquen històries d'autosuperació, constància i força de voluntat. Humiliats i ofesos de tots els colors s'han armat de valor per prendre part en aquesta batalla roent. I tots els que tenien tendència a llençar la tovallola abans d'hora ja van quedar desqualificats fa un mes.

Aquest any, la justa es lliura entre grans personatges històrics, tiradors de punteria precisa, resistents que s'aferren a la pròpia supervivència, musculosos de bíceps escultòrics o tàctics amb astúcia. O figures reals, com l'estudiant de Harvard Mark Zuckerberg de La red social , de David Fincher; un geni que el 2003 pensava que mai no podria agradar a una noia i que, poc després, es va convertir en el bilionari més jove de la història, amb un imperi propi anomenat Facebook. Tots plegats participaran aquest diumenge en la seva última pugna.

Des de les trinxeres

No cal començar a fer porres per veure que El discurs del rei juga amb força avantatge. Ja va sortir triomfant dels Bafta, i també dels Goya. Aquest cap de setmana lidera la comparsa nedant sobre 12 nominacions. Tom Hooper, el seu director, explica la història del rei Jordi VI d'Anglaterra -interpretat pel també nominat Colin Firth-, el monarca tartamut que es va haver d'enfrontar als seus problemes de dicció, sobretot després d'assumir el tron, quan el seu germà va abdicar. La prova de foc de la seva valentia, el colofó de la pel·lícula, és la lectura de l'anunci de la Segona Guerra Mundial en un discurs radiofònic. Un combat que ni els punys del sacrificat Mark Wahlberg de The fighter poden tombar. I això que la pel·lícula de David O. Russell competeix, amb una diferència de pocs graons, en set categories; una més que 127 horas , que explica la història d'Aron Ralston, l'alpinista que es va tallar un braç per sobreviure després d'un accident de muntanya.

Si algú pensa que la guerra és cosa d'homes refets, s'equivoca de mig a mig. I hi ha dues noietes que no tindran problema a dur-li la contrària. L'una és la venjativa i implacable nena de l'última estrena dels Coen, Valor de ley - segona pel·lícula en números, a només dues nominacions d' El discurs del rei -, que emprèn un viatge al costat de Jeff Bridges i Matt Damon per matar l'assassí del seu pare. L'altra és el personatge de Jennifer Lawrence a Winter's bone , que competeix amb quatre nominacions -ara per ara, empata amb Los chicos están bien .

Però no tot són causes solemnes. N'hi ha que s'han inventat una lluita personal per afegir una mica d'emoció a l'assumpte. I, mentre alguns aposten per la millor pel·lícula de l'any, altres, en canvi, es juguen els quartos per veure amb quina una sortirà Banksy aquest cap de setmana, en cas que la seva pel·lícula Exit through the gift shop s'endugui l'estatueta al millor documental. Banksy ha estat, sens dubte, un estrateg de premi, que ha mantingut oculta la seva identitat fins a dia d'avui. Ara juga a l'altura dels grans cavallers que vessaran sang a Los Angeles diumenge a la nit -a les 2.30 de la matinada de dilluns, hora peninsular.

stats