01/02/2012

Llamps i llamps; llamps de rellamps!

1 min
Llamps i llamps; llamps de rellamps!

Després d'haver potinejat amb les vides del músic Maurice Ravel i del corredor Emil Zátopek, Jean Echenoz tira ara d'un dels personatges més singulars del segle XX: el físic Nicola Tesla, els mèrits científics del qual, en el camp de l'electricitat, han quedat engolits per l'exuberància de la seva llegendària excentricitat. Una mostra. Obsessionat per la columbofília, assegurava que un colom blanc el visitava cada nit a la seva cambra del pis 33 de l'Hotel New Yorker. Echenoz, però, adverteix que no té pretensions biogràfiques. Es tracta de jugar amb el personatge. Tenint en compte que Tesla també era ludòpata, segur que no li hauria importat.

A la portada el veiem assegut al seu laboratori, tranquil·lament, mentre un infern elèctric -controlat- té lloc al seu voltant: el triomf de la ciència sobre la naturalesa. Dominar el llamp, poca broma. (Més llegenda: dormia només dues hores al dia i una vegada va empalmar 84 hores despert, en aquest laboratori.)

Tanmateix, l'autèntic heroi de la imatge és el fotògraf. Tesla bé que devia saber que no corria cap perill. Però l'autor de la fotografia devia al·lucinar amb la paradeta que tenia muntada aquell científic misteriós, silent i vestit de negre impecable. No en sabem l'autor, ni tan sols l'any en què la va fer. Que serveixi aquest article com a (molt probablement pòstum) reconeixement professional.

stats