20/02/2013

Odio les mates: 'performances' sobre economia a YouTube

2 min

Les classes de Paul Borons Les matemàtiques són útils, imprescindibles, en el món en què vivim. I resulta que no serveixen només per dividir a quant toca el sopar en una taula de sis, sinó també per entendre, o quasi, què està passant en aquests moments en aquest país i el món sencer. Vet aquí que en l'univers de YouTube he trobat un tal Paul Borons que penja breus classes d'economia sota el títol Odio las mates. Una bona ironia per explicar sense embuts com ens estafen i ens manipulen els poders fàctics, els polítics i els banquers.

Oblidem les consideracions dogmàtiques dels grans gurus com Xavier Sala i Martín o Niño Becerra sobre on rau el problema de la crisi que vivim i els seus orígens. El Juan, la Paquita, el Rodolfo i un caiman són els protagonistes d'aquest sèrie que ja va pel capítol 23. Divertides i sempre aclaridores, aquestes breus perfomances audiovisuals es mereixen una visita. I sí, ja sabem que els més experts en la matèria ens desqualificaran per simplistes. Però justament per això, perquè explica el que passa amb tres personatges i unes quantes sumes, restes i gràfics, és més que un mèrit: és necessari. Prou de mentides. Ja ho saben, busquin Paul Borons o vagin divendres a les 21 h a La Felpa (Mozart 21), on el professor Borons impartirà la lliçó El daño que causan las matemáticas .

Retrobar-se amb Pina Bausch No. Ni és cap aniversari, ni se celebra qualsevol efemèride, ni res de tot això que els mitjans de comunicació fan servir per exhumar il·lustres cadàvers. Però navegant per YouTube vaig trobar la versió original sencera de Café Müller , de la inoblidable Pina Bausch, en la gravació que el 1985 en va fer la televisió alemanya. I quina alegria! Quina pena, al mateix temps. T'envaeix la tristesa d'aquesta creació, però també la seva bellesa, tot veient la coreògrafa ballant amb el ulls tancats. Recollint la seva respiració projectada en les seves clavícules nues i els petits pits coberts per la fràgil tela blanca. Allà, al racó, vivim el seu drama. Ens obsequia amb els moviments eteris, emocionants, colpidors, del seus braços i el seu cos. Quina sort i quina desgràcia. Pina: no sé si celebraran l'aniversari del teu naixement, de la teva mort o de qualsevol altre cosa. Serà tota una celebració. Com t'enyorem.

stats