ART
Cultura 09/08/2013

Obren la tomba de la família de la Gioconda per estudiar-ne l'ADN

L'objectiu és comparar-ne l'ADN amb el del suposat esquelet de la Monna Lisa, trobat al convent de Santa Úrsula de Florència

Efe
1 min
La tomba del marit i fills de la Mona Lisa / EFE

RomaLa tomba dels familiars de la Gioconda, Lisa Gherdini, s'ha obert aquest divendres a Florència. Es volen estudiar les restes del marit de la Monna Lisa (Francesco di Bartolomeo del Giocondo) i dels seus dos fills per fer-ne una comparació genètica mitjançant l'examen de l'ADN amb les restes òssies que podrien ser de la model de Leonardo da Vinci. Les restes estan enterrades a l'església de la Santíssima Anunciació al convent de Santa Úrsula a Florència.

L'examen de l'ADN és el moment clau de la investigació sobre les restes mortals de la Monna Lisa, que va començar fa dos anys. Les restes de la família de la Monna Lisa es troben darrere de l'altar major de la Santíssima Anunciació, de manera que s'ha hagut d'obrir la cripta dels Màrtirs, que feia 300 anys que estava tancada. Segons els estudis de l'antropòleg Silvano Vincenti, la noble florentina i model de Leonardo da Vinci podria haver sigut enterrada aquí el 1542. Unes restes que podrien ser les seves van aparèixer l'estiu passat.

Les mostres genètiques tretes dels esquelets trobats fa un any seran confrontades amb les de les restes del marit i els fills de Monna Lisa Gheraldini, enterrats junts a l'església de la Santíssima Anunciació de Florència. Després de les proves, s'espera que s'aclareixi el misteri de la identitat de la Monna Lisa, la dona més influent i enigmàtica de la història de l'art.

stats