Cultura 27/08/2013

Nyman troba "obscena" la situació de la Simfònica

Estrena avui a Alcúdia dues de les 'Simfonies inèdites'

Laia Seró
2 min
Nyman troba "obscena" la situació de la Simfònica

PalmaSona la Cinquena simfonia de Michael Nyman als estudis de gravació mallorquins Sonoteque interpretada per la internacional The World Orchestra. Energia pura. Pulsió contínua. Més de seixanta joves músics de cinquanta nacionalitats diferents fan sonar els seus instruments amb intensitat mentre copsen de reüll l'ímpetu dels braços del director Josep Vicent. Les ulleres de pasta negres i rodones del compositor anglès no se'n perden detall.

Es tracta de l'enregistrament del primer àlbum de les Simfonies inèdites de Michael Nyman, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Palma a càrrec de The World Orchestra i que l'Auditori d'Alcúdia tindrà l'honor d'estrenar avui vespre (21.30 h) en el marc del 52è Festival de Pollença. "És el principi d'una col·laboració molt llarga entre l'orquestra i el compositor, el principi d'una aventura i el principi de l'enregistrament de molts àlbums més", assegurava ahir el mestre Josep Vicent, que també dirigeix l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma (OSIB).

Canvi radical

Avui serà el primer cop que una simfonia de Nyman sonarà en públic. I és que el compositor "no n'havia escrita cap mai abans". Fins ara, Nyman s'havia dedicat a la música de pel·lícules - El piano (1993), Gattaca (1997) i La maleta mexicana (2011)- i a la composició per a formacions més petites com la seva Michael Nyman Band. "He triat les simfonies perquè som jo qui les decidesc escriure, no un productor que me les encarrega (com ocorre amb les bandes sonores)", va dir el compositor, que ha decidit endinsar-se en el complex món de les simfonies quasi d'un dia per l'altre.

Setantè aniversari

L'any vinent i coincidint amb la celebració dels 70 anys, Nyman vol gravar les seves deu primeres simfonies -que està acabant de compondre- amb The World Orchestrai el mestre Josep Vicent a la batuta. Dues d'aquestes peces s'estrenen a l'Auditori d'Alcúdia anit com a primer tastet de la simbiosi entre l'orquestra i el compositor. "Nyman ha trobat en l'orquestra una plataforma nova que dóna amplitud i afegeix color a les seves composicions", explica Vicent, qui també recorda que si The World Orchestraés a l'illa és " perquè hi ha hagut unes institucions internacionals, com la comunitat europea, que l'han ajudada". Davant la inevitable pregunta sobre la problemàtica de l'OSIB, Nyman qualifica la situació de "boja i obscena", i recomana que "Mallorca es fixi en com vol representar-se a si mateixa i al món.

stats