OPINIÓ
Cultura 02/11/2011

Només Jordi Galceran resisteix la força dels joves dramaturgs

Santi Fondevila
2 min

Tres a un. Jordi Galceran és l'únic autor veterà supervivent en el combat de dramatúrgia organitzat pel Temporada Alta i que durant quatre dilluns ha enfrontat vuit plomes dramàtiques catalanes. "Joves contra consagrats", seria el lema d'aquest torneig sense sang i amb molta comèdia, segons m'expliquen.

Pere Riera, a qui coneixem sobretot per Desclassificats, l'èxit aconseguit la temporada passada a la Sala Villarroel, va derrotar Josep Maria Benet i Jornet, el pare de tot plegat, que va somriure i aplaudir com si hagués guanyat. I és que ja ha dit per activa i per passiva que cal donar pas als joves.

Llàtzer Garcia, el més desconeguts de tots, va imposar-se amb Vida i mort d'un talp a Pau Miró, un autor amb un món i una veu molt personal i que segons el meu parer no ha tingut encara el reconeixent que li pertoca. Va ser, em diuen, un dels enfrontaments més durs. Garcia va guanyar per molt pocs vots.

La jove Cristina Clemente (Volem anar al Tibidabo) és va imposar al seu mentor i pare espiritual Sergi Belbel, amb una comèdia -el públic ve amb ganes de festa, em diu l'organitzador del torneig, Jordi Casanovas- en què el Girona arriba a jugar la Champions.

Va ser en l'últim dels enfrontaments que l'autor amb més espectadors del nostre teatre, Jordi Galceran, va salvar els veterans de la pallissa guanyant a Guillem Clua, autor que va fent camí per fora del país gràcies a La pell en flames. En aquest cas, el resultat també va ser molt ajustat. Galceran va competir amb Crèdit. El títol és prou clar. Parla d'un home que va a demanar un crèdit al banc. Li neguen -quina actualitat!- i aleshores el client amenaça el director amb robar-li la dona.

Si a les primeres eliminatòries el misteri residia a no saber qui era l'autor de les dues peces que competien, ara els espectadors, que mitjançant vot amb urna han triat els guanyadors , decidiran sense l'enigma de l'anonimat. Això sí, els intèrprets canviaran. I això vol dir que el text tindrà ressons diferents. És molt atrevit aventurar el guanyador, però el món és dels atrevits. I sense conèixer les obres, però coneixent els autors, no tinc cap dubte que Jordi Galceran arribarà a la final. I la guanyarà. La seva intuïció i la intel·ligència de les seves estructures són inqüestionables.

stats