Cultura 23/08/2013

"No pots treballar la pintura sense treballar la teva vida"

Matías Krahn estrena els seus darrers quadres a Son Servera

Laia Seró
2 min

PalmaEl jove pintor Matías Krahn ha fet un gir en la seva producció artística i així ho demostren la cinquantena de quadres inèdits que exposa fins al 7 de setembre a la galeria mallorquina Sa Pleta Freda de Son Servera. El llenguatge que utilitza continua sent el mateix, però el xilè ha retornat al color. El xilè ha passat de l'austeritat dels grisos a l'explosió dels tons.

Què som?

Krahn assegura que aquesta és la pregunta que intenten respondre els quadres de l'exposició. Almenys l'obra del pintor sembla que ha fet una passa endavant. "No pots treballar la pintura sense treballar la teva vida", digué dies després de la inauguració de l'exposició, que porta per títol Estrellas fugace s i que coincideix -sense planejar-ho- amb l'època de les llàgrimes de Sant Llorenç. Tanmateix, la passió per les arts plàstiques probablement li vingui de família. El pintor és fill del cèlebre dibuixant xilè de La Vanguardia Fernando Krahn (1935-2010), que s'establí a Barcelona quan va abandonar el país natal després del cop d'estat del 1973 que va enderrocar Salvador Allende.

El darrer any, Krahn fill també ha evolucionat en la concepció de l'existència humana. "Ha estat una presa de consciència en relació a les qüestions més importants de la vida", explicà el xilè, per qui pintar -igual que viure- és "un procés d'honestedat amb un mateix". En aquesta mateixa direcció, els llenços de l'exposició mostren el seu vessant més serè, sintetitzat en composicions netes, claredat en els temes i formes essencials. Sigui com sigui, l'artista ho té clar: "Si un pintor pretén agradar a tothom, és un desgraciat". Sinceritat krahniana.

En silenci

Krahn cada pic escolta menys música mentre crea a l'estudi. Ha passat de treballar amb ritmes tribals de fons a pintar únicament amb "el soroll dels materials" com a acompanyant del viatge creatiu. Certament, Krahn està en un dels moments més rics i productius de la seva carrera, tot i que ell defensa que "la pintura és canvi" i que "res és pitjor ni millor, sinó diferent". Després d'haver exposat al Japó i Llatinoamèrica, el xilè ho fa ara i fins a principis de setembre a Sa Pleta Freda de Son Servera, per on han passat artistes tan internacionals com Joan Miró i Antoni Tàpies. "La confiança que ha dipositat en mi Miquel Servera -el galerista- és un regal", assegurà. Per Krahn, -desgraciadament- queden pocs galeristes com ell. "Arreu, preval el criteri comercial i això va en contra de la creativitat de l'artista", lamenta el jove pintor.

stats