Cultura 04/08/2013

Nit de Gràcia per un poeta centenari

Maria del Mar Bonet canta Rosselló-Pòrcel

Cristina Ros
2 min

LlucmajorSe'n va anar jove a un altre món. Bartomeu Rosselló-Pòrcel no podia pensar que, tot just cent anys després del seu naixement, un 3 d'agost del 1913, tindria una celebració com la que es va viure divendres a vespre al santuari de Gràcia. Durant dues hores, just abans que el rellotge entràs en la matinada del seu centenari, es varen reunir la poderosa veu de Maria del Mar Bonet, qui tantes vegades l'ha musicat, Sebastià Alzamora, que va presentar l'acte, i les fotografies de Toni Catany acompanyades, cada una, d'un poema de l'homenatjat.

Durant dues hores i a la muntanya tres vegades sagrada (Gràcia, Sant Honorat i Cura), també hi foren Ramon Llull, amb uns versos del qual començà el concert Maria del Mar Bonet -del Llibre d'Amic e Amat , quin havia de ser, si no?-, i el mestre del poeta ara centenari Gabriel Alomar. Però no només això, perquè la cantautora mallorquina, acompanyada per Lautaro Rosas, va filar una actuació que no va oblidar cap de les veus de referència. Així, es varen deixar escoltar la llucmajorera Maria Antònia Salvà, Salvador Espriu, Costa i Llobera, Blai Bonet i, òbviament, el mateix Rosselló-Pòrcel, a qui va cantar el millor del seu repertori.

Vestida de Miyake en un color xampany molt apropiat per a la vetllada, Maria del Mar Bonet ja ho va dir abans de començar a cantar: "Aquesta és una nit preciosa en un entorn meravellós". L'escoltaven, entre unes 700 persones, el compositor Antoni Parera Fons, el director de la coral universitària Joan Company (qui porta la direcció musical de les Nits Culturals al Santuari de Gràcia, ja en la tercera edició), els poetes Miquel Bezares i Joan Manresa, i els batles d'Algaida i de Llucmajor, Francesc Miralles (PSOE) i Joan Jaume (PP). Tots acabaren cantant La Balanguera , perquè també hi va ser Alcover.

I és que Bonet va fer que fos un vespre memorable, acompanyat per un tast del forn Ca'n Salem d'Algaida i un vi blanc de Ca'n Majoral. La cantautora no va oblidar ningú. Tampoc l'Orquestra Simfònica: "Algú hauria de posar seny, perquè no pot ser que s'acabi amb una formació que ha donat tanta música i tants bons músics".

stats