MÚSICA
Cultura 26/03/2011

Ningú no fa el que fa el Blues & Ritmes

Amb el nigerià Tony Allen, possiblement el millor bateria del món, arrenca avui una nova edició del festival Blues & Ritmes, que tornarà a portar música negra i d'arrel nord-americana a Badalona.

Marta Salicrú
3 min
1. Pat Cohen, una de les veteranes estrelles de Music Maker Blues Revue. 2. Jim Lauderdale, l'home més desitjat del country. 3. Tony Allen, el millor bateria del món. 4. Kim Lenz, la sensació pèl-roja del rockabilly .

Barcelona."Ningú no fa el que fa el Blues & Ritmes", lluu orgullós el festival de música negra i música d'arrel nord-americana de Badalona a la capçalera de la seva web, citant un article de TimeOut Barcelona publicat a propòsit d'una de les seves anteriors edicions. Avui arrenca la número 22 amb el nom més popular d'una programació que es prolongarà fins al 15 d'abril, el del nigerià Tony Allen, que ostenta el títol de ser considerat el millor bateria del planeta. Ho va afirmar Brian Eno i la resta del món va assentir.

Però Allen no és més que la cirereta del pastís d'una programació que, com cada any -i d'aquí la cita de TimeOut -, arrisca i porta a Badalona artistes que no porta ningú més. El mèrit és seu, de programar el primer concert de Randy Newman, no només a Catalunya, sinó a tot Espanya, una fita que van assolir en l'edició de l'any passat. I a ells els devem també el debut català de Mavis Staples, per citar només dos dels exemples més brillants de la seva trajectòria recent. És precisament aquesta inquietud de portar artistes difícils de veure el que fa que cada any la programació del Blues & Ritmes sigui força exclusiva: els concerts que es faran aquests dies a Badalona no es veuran sense sortir de Catalunya (o d'Espanya) com a mínim fins a l'any que ve.

'Afrobeat', country, blues i rock

El concert de Tony Allen d'avui al Teatre Principal de Badalona, per exemple, és una exclusiva a tot l'Estat. El músic nigerià va ser el mític director musical durant la dècada dels setanta del grup de Fela Kuti i se li atribueix la invenció de l'afrobeat, la mescla de la tradició musical yoruba i africana amb el jazz i el funk. Allen, reclamat per Damon Albarn per a pràcticament cada projecte que ha engegat després de Blur, repassarà tota la seva carrera al capdavant d'un nonet que inclou dues guitarres, baix, teclats, metalls i veu.

Tot i el seu ganxo com a reclam, a l'astre de l'afrobeat se l'ha pogut veure abans a casa nostra, cosa que no es pot dir de Jim Lauderdale, figura clau del country que debutarà a Catalunya l'1 d'abril al Teatre Zorrilla. Lauderdale és un d'aquells músics la importància dels quals es pot mesurar més fàcilment si ens fixem en qui ha requerit els seus serveis. Se'l considera un dels compositors més importants de l'escena de la música d'arrel nord-americana de Nashville -en donen fe dos Grammy-, i les seves cançons les ha cantades gent com Solomon Burke, John Mayall, les Dixie Chicks, Lucinda Williams i Elvis Costello. Aquests dos últims l'han requerit també com a guitarrista. A Badalona Lauderdale vindrà sol i oferirà un concert eclèctic amb rock, country i blues.

Les grans figures del blues del festival, però, vindran en la caravana del Music Maker Blues Revue (Teatre Zorrilla, 2 d'abril), el Buenavista Social Club nord-americà, que també s'estrena a Catalunya. A finals dels noranta un estudiant de folklore va començar a documentar artistes de blues al voltant de la ciutat de Winston-Salem, a Carolina del Nord. I a banda de descobrir-hi veterans artistes amb una personalitat musical única i preservada d'influències externes, va descobrir que aquests músics vivien en la indigència com a resultat de tota una vida dedicada a un sector tan poc regulat com el de la música. Per ajudar-los econòmicament, primer els va buscar concerts i després els va dedicar l'ONG Music Maker Relief Foundation, la cara més visible de la qual és Music Maker Blues Revue, una formació amb alguns d'aquests bluesmen i blueswomen que gira per tot el món, i que compta amb Eric Clapton i BB King entre els seus fans.

Completen el cartell els concerts de la reina pèl-roja del rockabilly, Kim Lenz (Teatre Principal, 15 d'abril), acompanyada de The Jaguars, banda en què milita el badaloní Mario Cobo, que serà el protagonista d'un concert a l'estació de metro Badalona el 30 de març.

stats