NOVETAT DISCOGRÀFICA
Cultura 20/11/2011

Nacho Vegas edita demà un àlbum crític amb la crisi

Ara
2 min
Amb Cómo hacer crac el cantautor asturià ha volgut "posicionar-se".

BARCELONAEl cantautor asturià Nacho Vegas edita demà el miniàlbum de sis cançons Cómo hacer crac, un disc que té la crisi econòmica de fons i que no per casualitat es publica el dia després de les eleccions generals. "És un disc de sensacions personals, per posicionar-se, per prendre consciència", afirma Vegas, que afegeix: "Estic en el bàndol dels que perdrem el 20-N, és a dir, el de la majoria".

Cómo hacer crac agafa el títol de la cançó central de l'EP, un tema nou en què Vegas, que creu que vivim "el crac de la democràcia tal com l'hem entesa fins ara", es refereix a la situació econòmica i política actual. A la cançó l'asturià canta sobre el desnonament de "la família Botín" i la desarticulació "de la cúpula de la CEOE". En relació a aquestes lletres, Vegas admet que, en el cas dels Botín, faria "una excepció" per no acceptar la dació en pagament per la hipoteca, i que la seva relació amb la patronal està "en punt mort". Vegas ara mateix edita la seva música a través del col·lectiu autogestionat Marxophone, del qual també formen part el català Raül Fernandez, Refree, i Fernando Alfaro (ex-Surfin' Bichos, ex-Chucho).

Vegas va estrenar la cançó al lloc web de la Fundación Robo, una plataforma crítica amb la crisi econòmica impulsada pels músics Roberto Herreros (Grande-Marlaska), Karlos Osinaga (Lisabö) i Joseba Irazoki (Atom Rhumba), que es van proposar publicar una cançó de temàtica obertament política i social cada setmana, buscant promoure el posicionament i el compromís del col·lectiu artístic, inspirant-se en el col·lectiu italià Wu Ming. Vegas també hi ha contribuït posant la veu a una adaptació de This land is your land, de Woody Guthrie.

Germà rebel de 'La zona sucia'

L'EP, "de so acústic", recull també alguns temes sorgits de les mateixes sessions de gravació que el seu treball anterior, La zona sucia, editat a principis d'any i del qual l'EP és el "germà rebel", diu Vegas. "No són sobres", aclareix l'asturià, que va entrar a l'estudi a gravar 16 cançons sense saber "quines anirien a l'LP i quines a l'EP". "Després vaig triar per a La zona sucia les deu que tenien més unitat, perquè l'EP és més heterogeni".

Cómo hacer crac es publica en format de disc de vinil de 10 polzades, en una edició limitada de 1.000 exemplars numerats, que inclou també un CD. La versió digital del disc està disponible a la xarxa des del 15 de novembre: es pot descarregar de manera gratuïta des del web de Radio 3, l'emissora musical de la ràdio pública estatal. Cómo hacer crac està subjecte a una llicència que en permet la lliure difusió si no se'n treu profit econòmic.

stats