Cultura 13/10/2017

Música i teatre per omplir el cap de setmana de cultura

Us deixam amb catorze propostes per gaudir del cap de setmana

Ara Balears
6 min
Chicago.

ACTIVITAT DESTACADA

‘Chicago’

Musical

Ambientat en la ciutat de Chicago dels anys 20, Velma i Roxie són dues assassines immerses en una societat corrompuda pels doblers i el poder que cerquen la fama a través del jazz per formar part de l’espectacle mediàtic. Amb l’ajuda de la matrona de la presó, Mama Morton, i el prestigiós advocat Billy Flynn, faran qualsevol cosa per aconseguir el seu objetiu. Estrenat el 1975 en el 46th Street Theatre de Broadway, ‘Chicago’ és un dels musicals de més èxit en el gènere, amb més de 8.000 funcions i set premis Tony. Basat en l’obra de 1924 de l’escriptora Maurine Dallas Watkins, el llibret escrit per Fred Ebb i Bob Fosse, amb música de John Kander i el mateix Ebb, ‘Chicago’ s’ha duit a escena arreu del món, amb més de quaranta produccions internacionals als cinc continents, quatre a Espanya.

Auditorium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 14 a les 21 h i diumenge 15 a les 19.30 h.

MÚSICA

Los Javaloyas

‘65 anys de música’

Los Javaloyas.

Grup mític que fou fundat per Luis Pérez Javaloyas l'any 1952 a València i que ara, el 2017, fa gira a Mallorca per commemorar els 65 anys en el món de la música. Més de 60 discs guardonen aquesta banda. Interpretaran cançons com ‘Margarita’, ‘Hay cosita linda’, ‘Cala d'Or’ i ‘Cuando salí de Cuba’, entre d'altres.

Teatre Es Quarter (carrer del Sol, 5. Palma). Dissabte 14 a les 19 h.

Marina Rossell i Maria Àngels Gornés

Dau Produccions

Marina Rosell.

Actuació de les cantautores Marina Rossell (Barcelona) i Maria Àngels Gornés (Ciutadella), organitzada per Dau Produccions amb la col·laboració d'Artistes per a Menorca. Després de la trilogia i homenatge a Georges Mustaki, Marina Rossell oferirà un concert en què revisitarà temes mítics i plens de força, amb lletres i músiques que s'han convertit en himnes. Completarà la nit la cantautora ciutadellenca M. Àngels Gornés amb les seves cançons que formen part de la història musical de Menorca.

Teatre de Calós (carrer Maria Auxiliodora, 10. Ciutadella). Dissabte 14 a les 20 h.

Luna

Indie rock

La banda de Nova York Luna actua a Palma per presentar el seu nou i doble treball discogràfic. La formación comandada per Dean Wareham tornà fa dos anys després d’una pausa en la seva carrera. Ara es consolida encara més amb l’LP ‘A Sentimental Education’, que és un àlbum de versions que s’editarà en CD amb l’EP ‘A Place Of Greater Safety’ amb sis temes nous instrumentals.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma). Diumenge 15 a les 20.30 h.

Vaquer

Banda mallorquina

Vaquer és una banda de Mallorca amb un so que es mou entre els conceptes del passat i la modernitat, la llum i la foscor, creant un vincle entre el temps enrere i la confusió de la vida urbana, caòtica i constantment en moviment, com a reflex del moment actual.

Sala Es Polvorí (Dalt Vila, Eivissa). Dissabte 14 a les 17 h.

‘Dido i Enees’

Òpera

Dido i Enees.

‘Dido i Enees’, amb música de Henry Purcell i llibret de Nahum Tate i basada en una història d’amor extreta del llibre IV de l’‘Eneida’ de Virgili, relata la història d’amor entre Dido, reina de Cartago, i el refugiat troià Enees. La bruixeria i els déus confabularan a favor de l’abandonament per part del fugitiu troià, amb fatals conseqüències per al desenllaç d’un amor impossible. Hi participaran l'OCIM i el cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona.

Teatre Principal de Maó (costa d’en Deià, 40). Dissabte 14 a les 20 h.

TEATRE

‘En el feu de l’ermitatge’

Heure Teatre i Mag de Poesia

El muntatge mostra com el poeta s'allibera del gregarisme i va cap als seus propis somnis: “un tot sol, sense cap déu”. El feu és un àmbit, un lloc, dominat per algú, és el gregarisme. I l'ermitatge és un lloc on hi ha un ermità, que és el poeta mateix. Fent-se ermità el poeta fuig del gregarisme i a través dels propis somnis arriba al cel, que és la seva ànima. Bauçà canvia la vida gregària pels somnis individuals, prelingüístics: “No parlàvem i era el cel”.

Sa Congregació (Rosari, 25. Sa Pobla). Dissabte 14 a les 20.30 h.

‘He vist balenes’

La Impaciència

He vist balenes.

Llum al final del túnel. La Impaciència és una companyia acostumada a afrontar els reptes més difícils. En aquesta ocasió, ha optat per portar sobre l’escenari una història original de Javier de Isusi, un autor de còmic basc, que amb l’obra ‘He visto ballenas’ ha obtingut importants guardons de la historieta gràfica com la nominació a millor obra en el Festival Internacional del Còmic d’Angoulême 2015 (França) i la nominació a la millor obra espanyola al Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2015. ‘He vist balenes’ és un viatge narratiu a través de tres personatges marcats pel conflicte basc, la lluita armada d’ETA i els prejudicis socials.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte 14 a les 20 h.

‘Fuita i martiri d’Andreu Milà’

La Fornal

Andreu Milà, juntament amb dues persones més, ha comès un crim i fuig dins un cotxe a tota velocitat. Duen segrestada la filla de la dona assassinada. A un revolt del camí cauen per un barranc. Al llarg d'un parell de dies resten atrapats i ferits…

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 14 a les 21 h.

‘La nit de Catalina Homar’

José Carlos Llop

L’escriptor José Carlos Llop debuta com a dramaturg en aquesta peça centrada en Catalina Homar, l’amistançada més coneguda de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria. A ‘La nit de Catalina Homar’, ella esdevé la protagonista i explica en persona el que sent i el que li ocorre. Aquest golós paper recau en les mans de Catalina Solivellas.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte 14 a les 20 h.

‘Cosas que se olvidan fácilmente’

Xavier Bobés

Cosas que se olvidan fácilmente.

Fa un parell d’anys, l’autor d’aquest espectacle es va adonar que començava a tenir problemes de memòria. I va comprovar que la seva mare també patia buits importants. Aquests oblits van inspirar ‘Cosas que se olvidan fácilmente’, un espectacle fotogràfic que transforma els records i, de la mateixa manera que ho fa la ment, n’inventa de nous. Una petita història de la segona meitat del segle XX a Espanya. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral per a cinc espectadors, amb el qual Xavier Bobés va guanyar el Premi de la Crítica a noves tendències 2016.

Auditori Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor). Dissabte 14 a les 12, a les 18 i a les 21 h.

‘Calígula’

Albert Camus

Suetoni, un escriptor romà que és un dels mestres del gènere biogràfic del món antic, va deixar per a la posteritat un retrat del tercer emperador romà, Gai Juli César August Germànic, que ha passat a la història amb el seu sobrenom infantil ‘Calígula’. L’escriptor Albert Camus, un dels autors imprescindibles de la França del segle XX i premi Nobel de Literatura el 1957, va partir d’aquest retrat per tal de crear una peça teatral que és, de fet, un conjunt d’obres integrades en una de sola. El seu protagonista s’enfronta a l’absurd de l’existència, un dels temes clau en l’obra de Camus, després de la mort de la seva amant i germana, Drussil·la, i en un intent de demostrar la mortalitat i infelicitat dels éssers humans sotmet els seus súbdits a tota mena d’horrors i persecucions. L’obra és dirigida per Mario Gas.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Dissabte 14 a les 20 h.

‘MetamorfoseS’

Xerpo

Per respondre la pregunta ‘fins on arribarà la tecnologia?’, la companyia gallega Xerpo s’inspira en el clàssic de Kafka ‘La metamorfosi’. En un món futur, Gregor Samsa treballa en un projecte que pot canviar la concepció que els humans tenen de la vida. Vol crear un aparell amb el qual es pugui llegir el pensament d’una persona concreta, però, com que no té finançament per investigar, prova les seves idees en ell mateix, la qual cosa el converteix no en un insecte animal sinó en un insecte social, incomprès i inadaptat.

Sala La Fornal (carrer de les Coves dels Hams, 4. Manacor). Dissabte 14 a les 20 h i diumenge 15 a les 19 h.

ESPECTACLE

‘Trans-plantar’

Monòleg

Trans-Plantar.

Monòleg vital amb humor, ironia i sàtira en què la paraula ‘trasplantar’, títol de l’obra, es converteix en l’eix vertebrador de les successives vides de l’actor, Pep Noguera. Una sèrie de trasplantaments han fet de la seva vida el que ara, finalment, és: trasplantaments de manera de ser, de professió, d’ubicació i el darrer i més important, d’òrgans vitals.

Sala Polivalent des Porrassar (Algaida). Diumenge 15 a les 19.30 h.

stats