CÒMIC
Cultura 25/04/2012

Mor l'impulsor del còmic 'underground'

El món del còmic està de dol. Dilluns va morir Josep Maria Berenguer, el gran promotor de la historieta underground a l'Estat, fundador d'El Víbora i editor d'autors com Shelton i Crumb.

Xavi Serra
2 min
Berenguer va editar autors claus del còmic com ara Peter Bagge, Tonino Liberatore, Gilbert Shelton , Robert Crumb o Max.

BARCELONAEl 1979 Josep Maria Berenguer (Barcelona, 1944-2012) era a l'atur quan el seu veí de la Floresta, Josep Totain, el gran editor de còmics de l'època, es va oferir a finançar-li la revista d'arts visuals que Berenguer preparava amb la condició que es concentrés en el còmic. Havia nascut El Víbora , i el còmic espanyol no tornaria a ser el mateix.

Berenguer, que va morir ahir a Barcelona, va traslladar la contracultura barcelonina dels anys 70 a les pàgines d' El Víbora , incorporant a l'efervescent panorama del còmic adult de la Transició una sensibilitat transgressora, de peu de carrer. Amb una mirada crítica i lúdica, les pàgines d' El Víbora serveixen de crònica underground de l'època -"volíem fer un mostratge del que passava en la societat del nostre temps", afirmava en l'homenatge que van fer-li a Getxo el 2010-, abanderant una línia xunga que es postulava com a alternativa a la línia clara que promovien revistes com Cairo .

A El Víbora es van foguejar autors tan importants com Nazario, Miguel Gallardo, Mediavilla, Pons i el Premio Nacional Max, que fins avui dia ha continuat sent fidel a La Cúpula, l'editorial creada per Berenguer. "És una figura cabdal dins del còmic espanyol", afirmava ahir el mallorquí. "Va creure en una generació d'autors que encara no s'havien donat a conèixer i, des d'aleshores, no va deixar d'oferir oportunitats a nous talents, sense perdre mai una identitat lligada al còmic independent i contestatari".

Però Berenguer no es va limitar als autors locals: La Cúpula també es va fer càrrec de normalitzar l'edició de tòtems de l' underground com Robert Crumb i Gilbert Shelton i d'introduir l'alemany Ralf König i l'italià Liberatore. A principis dels 90, El Víbora sobreviu a la crisi que assola les revistes de còmic adult i Berenguer es converteix en el principal editor del nou i pujant còmic indie nord-americà. El 1991 llança Kiss Comix , una revista dedicada al còmic eròtic que es va arribar a editar al Regne Unit com a The French Kiss . Amb el canvi de segle arriba l'aposta pel format de novel·la gràfica i el tancament d'El Víbora el 2004 i de Kiss Comix el 2011. Ara la mort de Berenguer deixa un buit irreparable en el panorama del còmic de qualitat.

stats