Literatura
Cultura 15/08/2013

Mor l'escriptor polonès Slawomir Mrozek als 83 anys

Geni del teatre de l'absurd i narrador irònic, entre la seva obra destaquen 'Tango' i 'Emigrants'

Ara
2 min
Slawomir Mrozek / AFP

BarcelonaL'escriptor polonès Slawomir Mrozek, una de les veus més destacades del teatre de l'absurd, ha mort aquest dijous a Niça als 83 anys, segons informa la seva editorial Wydawnictwo Literackie. La directora de l'editorial, Anna Zaremba Michalska, ha descrit Mrozek com a "un intel·lectual, una autoritat moral i un exemple per a generacions de polonesos".

Entre els treballs més coneguts de Mrozek hi ha 'Tango', una obra de teatre del 1964 que mostrava una intel·ligent crítica al totalitarisme, tant polític com existencial, mitjançant una família que busca sentit en un món sense sentit. Mrozek va néixer a Borzecin, a prop de Cracòvia, l'any 1930. Va emigrar el 1968 a Itàlia i després a França. Als anys 90 va passar una llarga temporada a Mèxic, abans de tornar a Europa. En els últims anys combinava estades a Cracòvia i a Niça. Tot i viure molts anys fora de Polònia, les seves obres es van continuar representant al seu país fins i tot quan les autoritats polítiques eren més hostils, com va passar a principis dels 80. Quan hi va tornar als anys 90, el govern polonès el va reconèixer per la seva contribució a la cultura del seu país.

Mrozek va començar estudis d'arquitectura i de belles arts. Va treballar com a periodista als anys 50, però de seguida es va interessar pel teatre. Va escriure unes primeres obres que es van representar a Cracòvia i a Varsòvia. La seva notorietat com a dramaturg tocat per la màgia de l'absurd va créixer a partir de 'Striptease', estrenada el 1961, i sobretot amb 'Tango', del 1964, que amb els anys ha esdevingut un dels seus títols més representats.

Mrozek, que havia aconseguit la ciutadania francesa, va aprofitar les seves experiències a França per construir l'obra 'Emigrants' (1974), el retrat irònic d'uns emigrants polonesos a París que va tenir una adaptació televisiva dirigida per Andrzej Wajda.

Dotat d'un do especial per a la ironia, Mrozek també va conrear la narrativa, especialment el relat curt. Els seus contes eren intel·ligents crítiques a la condició humana i al comportament de polítics i buròcrates, independentment del seu color ideològic. La mateixa ironia la va aplicar a la seva feina com a dibuixant satíric.

Als anys 90, l'editorial Quaderns Crema va publicar en català part de la seva obra narrativa, recollida en llibres com 'La vida difícil', 'Dues cartes i altres relats', 'L'arbre' i 'Joc d'atzar'.

stats