OBITUARI
Cultura 09/11/2011

Mor l'arqueòleg Géza Alföldy, expert en Tàrraco

Isabel Rodà
2 min

Barcelona.Diumenge ens va deixar un dels grans, Géza Alföldy (Budapest, 1935). En el camp de la història de Roma i l'epigrafia era sens dubte el número 1 mundial. Tenia tota la complicada xarxa de l'immens Imperi Romà al cap; coneixia cadascun dels seus racons i l'entrellat del seu desenvolupament amb una claredat d'anàlisi i de síntesi com cap altre estudiós, i sabia comunicar com ningú. Els llibres i centenars d'estudis que ens ha llegat, també en català i castellà, són un tresor per esbrinar i comprendre el llegat de Roma.

Géza Alföldy, hongarès nacionalitzat alemany per exercir el seu mestratge des de la càtedra de la Universitat de Heidelberg, amb el cor va elegir Hispània, i sobretot Tàrraco i el seu territori. Molt li devem a la seva recerca: va fer saber al món que la muralla de Tarragona té la inscripció llatina més antiga d'Hispània i també que el seu amfiteatre té la inscripció més llarga de tot l'Imperi Romà. Era membre de l'Institut d'Estudis Catalans i del Consell Científic Assessor de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

Actualment estava acabant un projecte gegantí: el recull rigorós i exhaustiu de totes les inscripcions romanes de Tàrraco que, amb prop de 1.500 peces, és un dels conjunts més rics de l'Imperi. El 3 de maig va presentar el primer dels tres volums. Va ser la darrera de les moltes visites i estades a Tarragona, on va viure als anys 70.

Premi Catalònia de l'IEC i Creu de Sant Jordi, era doctor honoris causa per deu universitats de tot el món; la primera, la UAB (1988). El 2009 el va rebre de la URV. Precisament avui havia de ser investit a la universitat de les illes jòniques, a Corfú. De camí, la mort el va sorprendre a l'Acròpoli d'Atenes.

stats