OBITUARI
Cultura 13/02/2012

Mor Sánchez Ruipérez, fundador de l'editorial Anaya

L.s.
2 min
Mor Sánchez Ruipérez, fundador de l'editorial Anaya

BARCELONAEl fundador de l'editorial Anaya va morir ahir a la matinada a la República Dominicana, on estava de vacances amb la seva dona, Ofelia Grande. Germán Sánchez Ruipérez tenia 85 anys i feia dos dies que estava hospitalitzat, després d'haver patit un cop accidental al cap a l'habitació d'hotel on s'hostatjava, a l'illa. La seva família està en tràmits de repatriar el cadàver.

Sánchez Ruipérez, nascut el 1926 a Peñaranda de Bracamonte (Salamanca), va començar la carrera al sector editorial com a llibreter. La seva vocació el va portar a editar llibres que la seva muller repartia en vespa per Salamanca. El 1959 va fundar l'editorial Anaya, que de seguida va especialitzar-se en llibres de text i materials educatius complementaris. Als 70 i 80 va ampliar l'empresa fins a crear 18 marques editorials. El 1980, per exemple, va fundar a Catalunya l'editorial Barcanova i el 1985 van comprar l'editora dels diccionaris Vox. El 1988 es van aglutinar tots els segells sota el Grupo Anaya, que va sortir a borsa un any després. Va ser soci fundador i president de Telecinco, i editor del diari El Sol (1990-1992).

L'editor, a qui ahir el ministre de Cultura José Ignacio Wert es referia com "un home que en temps difícils va revolucionar l'edició educativa", va crear una fundació amb el seu nom el 1983. Aquesta és una de les institucions filantròpiques més importants en pro del llibre i de la cultura lectora a Espanya. Els últims anys va desprendre's de totes les seves empreses, fins i tot Anaya, per centrar-se en el que considerava el seu llegat: la Casa del Lector, un centre d'investigació que dirigeix l'exministre César Antonio Molina.

No se sap res del seu enterrament, però sí que se li retran dos homenatges, a Salamanca dimecres i la setmana que ve a Madrid.

stats