MÚSICA
Cultura 28/01/2012

Montserrat Figueras serà recordada dilluns a Santa Maria del Mar

L'església de Santa Maria del Mar de Barcelona acollirà dilluns un acte d'homenatge de Jordi Savall a la seva esposa, la soprano Montserrat Figueras. Hi participarà el grup La Capella Reial de Catalunya.

Xavier Cervantes
2 min
La soprano Montserrat Figueras va acompanyar Jordi Savall durant 45 anys.

BARCELONA."El sento com l'últim concert en què se sentirà la veu de la Montserrat Figueras", explica Jordi Savall sobre l'acte d'homenatge a la seva esposa, morta el 23 de novembre de l'any passat. I, certament, dilluns se sentirà la veu de la soprano catalana a l'església de Santa Maria del Mar. Des d'un dels balcons des d'on ella solia cantar, sonarà la seva veu enregistrada interpretant El cant de la Sibil·la .

Aquest serà un dels moments més emotius d'un acte que vol recordar una de les principals defensores del patrimoni musical català i cofundadora, amb Savall, dels conjunts La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. L'homenatge comptarà amb el recital de La Capella Reial i amb les intervencions dels poetes Manuel Forcano i Carles Duarte. L'acte es clourà amb l'audició de la cançó La Mare de Déu , una de les últimes gravacions que va fer Montserrat Figueras. El repertori de l'homenatge inclourà algunes de les peces que la soprano "tenia en més estima", diu Savall.

El So Original segueix a L'Auditori

Jordi Savall, que aquests dies dirigeix l'òpera Il burbero di buon coure , de Vicent Martín i Soler, al Liceu, també ha anunciat la programació d'una nova edició del cicle El So Original, organitzat per L'Auditori i la Fundació Centre Internacional de Música Antiga. Enguany els recitals s'aixopluguen sota el títol L'esperit i els sentits: els extrems retrobats , que fa referència a unes paraules que va escriure Beethoven sobre el poder de la música com a "lligam entre els pobles més llunyans".

El nou director de L'Auditori, Oriol Pérez Treviño, ha assegurat que "en la nova visió" del centre "no hi faltarà el cicle de Jordi Savall", perquè, entre altres coses, té el valor afegit de no fer-se només a L'Auditori, sinó també a espais històrics com ara l'església de Santa Maria del Pi i la del monestir de Pedralbes.

El So Original del 2012, que començarà el 14 de febrer, està lligat a un projecte que Savall va desenvolupar amb Montserrat Figueras i mantindrà el programa que havien previst plegats. L'últim concert del cicle, el 21 de juny a L'Auditori, serà a càrrec d'Hespèrion XXI, Le Concert des Nations i alumnes de la III Acadèmia de Formació Professional, de Recerca i d'Interpretació amb instruments d'època dirigits per Savall.

El disc 'Mare Nostrum'

La tercera novetat presentada per Savall és l'edició del llibre i doble CD Mare Nostrum , que aplega peces de les tradicions araboturca, jueva, cristiana i sefardita de la Mediterrània. També inclou textos d'Amin Maalouf, Manuel Forcano i Tahar Ben Jelloum, entre d'altres.

stats