GUARDONS GASTRONÒMICS
Cultura 25/11/2011

Michelin premia l'Àbac i amarga el dol per Santi Santamaria

La collita catalana de la Guia Michelin no ha estat ufanosa. Catalunya manté quinze estrelles, en perd sis pel tancament de grans restaurants i per la mort de Santamaria, però també en guanya dues.

Ricard Martín
2 min
Joan Roca celebra que El Celler manté les tres estrelles Michelin, com Carme Ruscalleda.

BARCELONA.Ahir, per primera vegada en tota la seva història, es va fer públic a Barcelona el repartiment de les estrelles de la Guia Michelin als millors restaurants catalans, espanyols i portuguesos, recollits en la nova Guia d'Espanya i Portugal 2012, que surt avui a la venda.

No va haver-hi grans sorpreses en l'edició número 102 de la guia, que va tenir lloc a l'Hotel Palace. Jordi Cruz, del restaurant Àbac, va ser guardonat amb la segona estrella Michelin. Pràcticament és una tradició no escrita que qui prepara el sopar -i Jordi Cruz ahir va treballar en un dream team de la cuina format també per Carme Ruscalleda, Joan Roca, els bessons Torrres i l'amfitrió Romain Fornell- s'emporti un guardó. Com tampoc va ser cap sorpresa que Xavier Pellicer, de Can Fabes, després de la sobtada mort de Santi Santamaria al febrer, perdés la tercera estrella. S'ha donat una paradoxa no exempta de certa crueltat. Quan Jordi Cruz va entrar a l'Àbac en substitució de Pellicer, que va marxar per desavinences amb la propietat, la Michelin el va degradar de dues estrelles a una. Ara és el nouvingut qui assoleix una segona estrella i el xef que va llaurar la gran reputació de l'Àbac en perd una altra per una desgràcia, la primera mort d'un gran xef mediàtic català.

Pel que fa a la resta d'estrelles catalanes, només hi ha hagut una novetat: l'estrella per al Casamar de Llafranc, un petit restaurant familiar que destaca per la gran relació qualitat-preu, al capdavant del qual hi ha el jove cuiner Quim Casellas, format al Drolma i al Jean-Luc Figueras. Els triestrellats El Celler de Can Roca i el Sant Pau de Carme Ruscalleda han mantingut el seu palmarès d'excel·lència. I Paco Pérez ha mantingut les dues estrelles que va conquerir al Miramar de Llançà, així com ha conservat les dues estrelles Les Cols d'Olot.

El Bulli, en l'any que ha tancat portes per convertir-se en fundació, ha vist suprimides de cop les tres estrelles, esclar. També cal afegir-hi la supressió de l'estrella del Lluçanès i el Drolma per tancament. Fernando Rubiato, director de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal, va comentar que la pèrdua de l'estrella de Can Fabes era inevitable: "La tercera estrella és un fet diferenciador, i l'estrella era el Santi". Per Xavier Pellicer la pèrdua d'una estrella Michelin no és tan important ni irremeiable. "La gran pèrdua que hem tingut ha sigut la del Santi. No ha estat cap fracàs. El gran fracàs seria no ser a la guia. La tercera estrella és a la solapa del Santi, al cel", va declarar el cuiner.

stats