ADÉU A UN ESCRIPTOR UNIVERSAL
Cultura 22/04/2014

Mèxic ret l’últim homenatge a Gabriel García Márquez

Un gran acte al Palacio de Bellas Artes acomiada l’autor amb flors grogues i música

Fran Richart
3 min
Mèxic ret l’últim homenatge a Gabriel García Márquez

Ciutat de MèxicLa societat mexicana va retre ahir al Palacio de Bellas Artes de Ciutat de Mèxic l’últim homenatge a una de les grans figures de la literatura universal. Tot i que Gabriel García Márquez no era mexicà, el país que va veure néixer la seva carrera l’ha acomiadat amb tots els honors i amb la incertesa, encara, de no saber on acabaran finalment les seves cendres.

Des de primera hora del matí desenes d’admiradors de l’escriptor d’Aracataca (Colòmbia) feien cua davant el Bellas Artes, malgrat que l’hora d’inici de l’acte era les quatre de la tarda: “Venim a dir-li adéu amb molta tristesa. És com si vingués a acomiadar el meu pare”, deia María Eugenia Ruiz, de 56 anys. “Jo voldria que les seves restes anessin a Colòmbia, ell és d’allà i allà van néixer els seus millors llibres”, deia l’admiradora mexicana. Mentrestant, una jove universitària repartia papallones grogues de paper entre els assistents de la cua, recordant el personatge Mauricio Babilonia de Cien años de soledad.

Entre els mexicans que van anar a retre tribut a Gabo hi havia molts joves enlluernats pel realisme màgic del colombià. És el cas de la Liliana, una noia de 23 anys que feia un grapat d’hores que esperava a la cua davant del palau: “El seu realisme és esplendorós. Va aconseguir harmonitzar la màgia i la realitat amb unes històries perfectes que ens transporten a lloc inimaginables”.

La Patricia, una colombiana resident a Mèxic i que també havia anat a donar el seu adéu a García Márquez, era de la mateixa opinió: “A diferència dels mexicans, que el llegeixen per diversió, nosaltres el llegim des de primària fins a la universitat. És part del nostre espanyol. El meu comiat serà un adéu màgic”. No són pocs els admiradors que consideren Gabo el Cervantes llatí i que amb la seva mort creuen que s’ha tancat un cicle d’or de les lletres llatinoamericanes.

Del Fuego a Bellas Artes

El gran comiat al Nobel de literatura va començar cap a les 3 de la tarda al seu domicili del barri de San Ángel, al número 144 del carrer Fuego. Una bandera colombiana penjava de la porta de casa seva mentre periodistes i seguidors de l’escriptor feien guàrdia entre grans mesures de seguretat. El cotxe fúnebre va fer el recorregut des del sud de la ciutat fins al Palacio de Bellas Artes, on centenars de persones esperaven amb roses grogues. Però els mexicans no són els únics que han homenatjat García Márquez. Avui els colombians també li dedicaran un acte, a la catedral Primada de Bogotà, on se celebrarà una cerimònia encapçalada pel president colombià, Juan Manuel Santos.

Pel que fa a les seves cendres, l’ambaixador colombià a Mèxic, José Gabriel Ortiz, va especular que podrien ser repartides entre els dos països. Una fórmula que encara no ha confirmat la vídua de Gabo, Mercedes Barcha. A l’acte de Ciutat de Mèxic hi van assistir el mandatari mexicà, Enrique Peña Nieto, i el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos. Tots dos van ressaltar la gran pèrdua que pateix la literatura amb la mort de García Márquez i l’enriquiment que ha viscut Mèxic amb la seva presència.

El Palacio de Bellas Artes és al centre històric de la Ciutat de Mèxic i és un dels principals reclams turístics de la capital. Construït per ordre del dictador Porfirio Díaz a principis del segle XX, el palau també és l’escenari habitual per acomiadar els artistes que van néixer a Mèxic o hi van viure. En només dos anys, figures com Chavela Vargas, Carlos Fuentes i José Emilio Pacheco han estat acomiadats a la casa que representa la màxima expressió de la cultura al país.

Gabo va morir arran d’unes complicacions respiratòries el 17 d’abril als 87 anys. Però la seva mort portarà un parell de sorpreses a les llibreries. La primera podria ser la novel·la pòstuma En agosto nos vemos, segons ha informat la casa editorial Random House, tot i que la publicació dependrà finalment de la família. I l’altra, un llibre sobre la vida de García Márquez que està preparant el seu biògraf oficial, Gerald Martin, i que inclou més de 300 entrevistes amb ell.

stats