MÚSICA
Cultura 13/09/2011

El Mercat de Música Viva més eclèctic

El Mercat de Música Viva de Vic, que se celebrarà del 14 al 18 de setembre, es reorienta cap a la professionalització amb les primeres jornades MVLab però sense perdre pistonada artística.

Jordi Nopca
3 min
Espectacles inèdits a catalunya La unió de Carles Santos i  CaboSanRoque i l'homenatge a Morente de Los Planetas i Lagartija Nick, dos plats forts del Mercat

Barcelona."Cada vegada més els festivals deixen de centrar-se en un gènere musical o un altre, les propostes són més transversals, i la 23a edició del Mercat de Música Viva de Vic també seguirà aquesta tendència", diu Marc Lloret, director artístic d'un dels esdeveniments musicals indispensables del setembre des de fa més de dues dècades.

És aquesta transversalitat la que permet que en tres dies puguin sonar propostes musicals tan diverses com els experiments sense fronteres de la unió de Carles Santos amb els CaboSanRoque o la intervenció dels Macromassa, el folk d'anunci de Russian Red, el postrock llangorós dels Balago, el punk-garatge irònic dels Surfing Sirles i la fusió de jazz i flamenc que proposen el trio Colina Miralta Sambeat i el guitarrista Chicuelo. Això per fer referència només a mitja dotzena de les 65 actuacions de la secció oficial del Mercat de Música Viva que Vic acollirà del 14 al 18 de setembre.

"Aquest caràcter divers -continua Lloret- es fa molt interessant per als programadors". Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, recorda l'objectiu últim del Mercat de Música Viva: "És un lloc on els músics poden fer negoci amb la seva professió. La nostra ciutat fa mercats, no fires: ha estat així des de sempre, perquè és el que hem cregut que tenia futur". El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, fa el següent afegitó: "De capacitat per crear n'hem tingut molta, històricament, i el que ens ha faltat és capacitat de posar-la en un itinerari. El que necessitem és fer créixer el nostre mercat cultural; hem d'aconseguir unes dinàmiques que no només siguin locals, sinó també estatals i internacionals".

Arriba l'MVLab

A banda del canvi en la direcció artística, encapçalada per Marc Lloret i dos assessors musicals, Maria Lladó i Oriol Roca, una de les principals novetats de la 23a edició del Mercat de Música Viva de Vic és la creació de l'MVLab, que aglutinarà "conferències, jornades de networking , speed meeting i taules rodones" amb la voluntat de convertir-se en "el nucli central de la projecció nacional i internacional del Mercat".

L'organització ha dissenyat també "un circuit programàtic de concerts que permetrà tastar adequadament la part de la programació que pot resultar més interessant des del punt de vista del programador". De moment, hi ha 500 professionals acreditats per a aquesta 23a edició, que costarà 989.800 euros, un 5% menys que l'anterior: de la xifra total, el departament de Cultura de la Generalitat aporta 495.000 euros i l'Ajuntament de Vic, 230.000.

Homenatge a Enrique Morente

Entre les propostes més destacades del Mercat de Música Viva d'enguany s'hi troba l'homenatge que Los Planetas i Lagartija Nick faran a Enrique Morente (dissabte, 23.15 h), el concert dels 25 anys d'Els Pets (divendres, 23.15 h), la presència del saxofonista Benjamin Herman (divendres, 23.30 h), l'actuació de la canadenca Kathryn Calder (dijous, 0.15 h) i la col·laboració entre Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi (divendres, 22.45 h).

La nova escena musical catalana, de la qual Marc Lloret va dir que passava per "un moment efervescent", també tindrà una representació generosa. Albert Aromir presentarà les cançons del segon disc de Bedroom, El fum blanc (dissabte, 22.15 h), els Élena defensaran el seu pop melòdic (divendres, 21.15 h), Joan Colomo passejarà el seu cançoner imprevisible i inspirat (dissabte, 22 h), La Iaia parlaran d'experiències quotidianes i iròniques (divendres, 20.30 h), Jordi Herrera rescatarà el seu alter ego , Marzipan Man (dissabte, 23.45), i Le Petit Ramon escamparan l'accent barceloní i canalla de Brou (dissabte, 23.30 h).

Aquest 2011 l'inVICtro -escena off del Mercat de Música Viva- celebra el desè aniversari amb una dotzena d'actuacions que parteixen de la cançó d'autor per navegar cap a territoris curiosos. És el cas de Nico Roig, que suma a una veu trencadissa instrumentacions i freqüències inquietants (dissabte, 20.45 h); d'Esperit!, projecte en solitari de Mau Boada en què folk i psicodèlia avancen plegats i amb vocació experimental (divendres, 21.45 h), i també d'Albert amb l'Aigua al Coll, en què Albert Girons i Tanit Plana asseguren perseguir el mètode creatiu de Nassim Hartmain per oferir cançons pròpies i alguna versió de The Velvet Underground i fins i tot del disc que Daniel Johnston i Jad Fair van signar a mitges l'any 1989, It's Spooky.

stats