CÒMIC
Cultura 13/01/2012

Mazinger Z traurà els punys al Saló del Còmic

Els robots seran l'eix temàtic de la trentena edició del Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 3 al 6 de maig. Mazinger Z i el 50è aniversari de Spiderman seran els dos reclams més populars

Xavier Cervantes
2 min
Mazinger Z traurà els punys al Saló del Còmic

BARCELONAEls zombis de l'any passat han deixat pas als robots. La Fira de Barcelona en veurà de tota mena -del punk RanXerox a la més innocent Arale- a la trentena edició del Saló Internacional del Còmic, encabits en l'exposició Robots en la seva tinta . El moment no pot ser més oportú, perquè enguany fa 40 anys Mazinger Z , el manga i anime creat per Go Nagai.

El dibuixant i guionista japonès és un dels convidats d'aquesta edició, tal com es va confirmar ahir durant la presentació de la programació del Saló a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els altres convidats confirmats fins ara són Milo Manara, Guy Delisle, Paul Cornell, Scott Snyder, Rags Morales i Sergio Aragonés.

Carles Santamaria, director del Saló, ha apostat per la robòtica, entre altres raons, perquè és un camp d'investigació en el qual la UPC i l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) "són una referència internacional". La col·laboració amb la UPC es concreta en l'exposició Robots en la seva tinta , comissariada pel professor Jordi Ojeda, que fa servir les vinyetes com a eines de divulgació científica. El Saló també inclourà un taller per ensenyar el disseny i el desenvolupament dels robots i la final del 15è Concurso Nacional de Robots.

50 anys de l'home aranya

Spiderman serà l'altre gran protagonista del Saló. L'home aranya va sorgir de la imaginació de Stan Lee i Steve Ditko l'any 1962, i ben aviat es va convertir en un dels renovadors del còmic de superherois.

Mig segle després de l'aparició de la primera aventura de Spiderman, i dos mesos abans de l'estrena de la pel·lícula The Amazing Spider-Man , dirigida per Marc Webb, la Fira de Barcelona acollirà una mostra que permetrà seguir l'evolució del personatge.

En els 19.000 metres quadrats del Saló hi haurà espai per a altres exposicions, com ara les dedicades als premiats en l'edició del 2011: Jordi Longarón, conegut sobretot pels quaderns Hazañas bélicas ; Paco Roca, autor de L'hivern del dibuixant , pel qual va guanyar els premis a la millor obra i al millor guió; l'il·lustrador David Sánchez, guardonat com a autor revelació per Tú me has matado ; el fanzine Naufraguito ; i Juanjo Guarnido, del qual es podrà veure una selecció de dibuixos sobre el procés de creació de la sèrie Blacksad .

Carles Santamaria va insistir ahir en la necessitat de mantenir el pressupost del Saló en els 700.000 euros de l'any passat. "També ens afecten les retallades de diners públics, però busquem altres recursos perquè no volem abaixar el nivell", va explicar Santamaria.

L'objectiu de la trentena edició del Saló del Còmic és arribar novament als 100.000 visitants. Per aconseguir-ho, han tingut una idea original: totes les persones nascudes el 1982 tindran una entrada de franc al Saló.

stats