POLÍTICA CULTURAL
Cultura 08/06/2011

Mascarell vol explicar la llei òmnibus al Parlament

Les agrupacions d'escriptors acordaran avui quines al·legacions presenten a la llei òmnibus, que preveu "carregar-se" la Institució de les Lletres Catalanes. El conseller Mascarell vol explicar-se al Parlament.

Jordi Nopca / Laura Serra
2 min
Ferran Mascarell ha demanat de comparèixer al Parlament per explicar el que afecta Cultura de la llei òmnibus.

Barcelona.El conseller Ferran Mascarell fa una setmana que es manté en silenci, ell i tot el seu equip, per deixar passar les primeres tempestes en contra de la llei òmnibus, però segons ha pogut saber l'ARA, ja ha demanat al Parlament de comparèixer-hi per explicar els canvis que afectarien la seva àrea. Tot i que és poc habitual que es presenti un esborrany de llei, fonts de la conselleria han indicat que Mascarell vol explicar "la intenció" dels canvis per evitar "dubtes". La compareixença no serà abans del 20 de juny, perquè no es reunirà la comissió de cultura, però és probable que sigui abans del 30 de juny, quan ha de presentar-hi els pressupostos.

Les tres grans novetats que recull la llei i que afecten cultura són la creació d'una Agència de Patrimoni que englobaria els museus de titularitat de la Generalitat i el canvi en les atribucions del CoNCA i de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que perdrien poder executiu -la possibilitat de donar subvecnions - i quedarien com a òrgans consultius i avaluadors. Mentre que en el sector museístic ja hi va haver ahir una reunió amb "clima constructiu" tot i "plantejar diferències", segons n'ha trascendit, el CoNCA i la ILC s'hi han oposat del tot.

Antidemocràtic i potiner

L'actual degà de la lnstitució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, ha impulsat un manifest a favor de la continuïtat de l'entitat que ja ha estat signat per altres exdegans de la ILC com Josep Maria Castellet, Feliu Formosa, Josep Benet i Jornet i Maria Antònia Oliver i diversos premis d'Honor de les Lletres Catalanes, el cas de Joaquim Molas i Jaume Cabré. "Aquest avantprojecte de llei és prou estrambòtic per tractar si es pot caçar el pinçà o no, delimitar quines han de ser les zones protegides del cap de Creus i especificar els drets dels estrangers a la sanitat pública: entre totes aquestes disposicions hi trobem també l'eliminació de la ILC tal com ha estat aquests darrers 25 anys", ha dit Parcerisas, que ha recordat que segons la llei òmnibus, a partir de la seva aprovació l'entitat "passaria a tenir una funció consultiva". "No sabem a quina casa anirem, amb aquesta llei -ha afegit-. De moment, el govern actual està actuant amb alguns tics aznaristes: sembla que, igual que va pensar el govern Aznar, tot el que té una entitat pròpia és dolent i s'ha d'eliminar". Per Parcerisas, el pitjor de tot és l'absència de noves propostes: "Carregar-se una institució sense oferir-hi una alternativa em sembla antidemocràtic".

Avui mateix hi ha una assemblea en què participaran l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC), el PEN català i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i en què es decidiran les al·legacions que es presenten contra l'avantprojecte de llei. El president de l'AELC, Guillem-Jordi Graells, va explicar ahir que es farien "tots els impossibles perquè aquesta part de la llei òmnibus no tiri endavant". Graells va afegir: "Les mesures van en contra de les promeses que s'havien fet quan l'actual Govern va pujar al poder: es va dir que abans de tirar res endavant es debatria, i ens trobem que no ha anat així, ni molt menys. Tot s'ha fet amb potineria i precipitació. Si això és el govern dels millors, aquests millors són molt potiners".

stats