INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 01/03/2012

Mascarell: "El Liceu té un problema de governança"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va reconèixer ahir que el Liceu ha de canviar "la mecànica de govern". La reorientació de la gestió del teatre ha de ser efectiva a partir de l'1 de setembre.

Xavier Cervantes
3 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la compareixença d'ahir davant  els diputats de la comissió de cultura del Parlament.

BARCELONA.La crisi del Liceu és una de les pedres a les sabates del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La retirada de l'ERO temporal, després de l'acord entre els treballadors i la direcció del teatre del 22 de febrer, va apaivagar el conflicte, però la crisi continua fumejant. "El Liceu té un problema de governança", va admetre ahir Mascarell davant els diputats de la comissió de cultura del Parlament, en què va informar sobre el futur dels grans equipaments culturals del país.

"No és un problema de persones, sinó de la mecànica de govern", va dir Mascarell, que va evitar responsabilitzar de la crisi l'actual director general del Liceu, Joan Francesc Marco. L'objectiu del conseller és fer efectiva la reorientació de la gestió del teatre de la Rambla a partir de l'1 de setembre. Abans caldrà superar la complexitat del sistema de presa de decisions, en què intervenen fins a quatre administracions públiques que es van alternant la presidència de la comissió executiva cada dos anys.

Pèrdua continuada de recursos

"Hem d'organitzar el Liceu d'una manera sostenible, amb un consell executiu en què participin el director artístic i el musical, perquè el teatre recuperi la implicació amb la ciutadania", va explicar Mascarell.

Els propòsits del conseller de Cultura per al Liceu topen amb un context de crisi i amb una pèrdua continuada de recursos. Segons la informació recollida per la conselleria, entre els anys 2007 i 2012 els ingressos totals del teatre han caigut un 10,2%. Aquest daltabaix inclou una reducció dels ingressos propis d'un 5,2% (un 21% del qual correspon a la pèrdua de diners provinents de mecenatge i patrocini). L'aportació pública també ha caigut un 15,1%.

Mascarell no va amagar la influència de la crisi econòmica, però va recordar que "pot ser que s'hagin gestionat malament aquests indicadors de canvi". Tot i així, es va mostrar optimista pel que fa al futur del Liceu, malgrat la incertesa sobre quina magnitud tindran les retallades del ministeri de Cultura.

La diputada del grup socialista Consol Prados va dubtar de l'optimisme de Mascarell i va advertir: "La situació del Liceu ens avisa que tot té un límit", i "la incertesa continua". Dolors Camats, d'Iniciativa per Catalunya, va recriminar al conseller que la comissió no hagués pogut escoltar les versions del comitè d'empresa i del director general del Liceu. Pere Bosch, d'ERC, va manifestar la seva preocupació per la manera com s'ha gestionat el cas de l'ERO temporal i va considerar que "hi ha hagut una manca de lideratge" del conseller Mascarell.

Un milió de visitants al MNAC

El conseller també va analitzar la situació d'altres grans equipaments, víctimes, segons Mascarell, de l'esgotament d'un model cultural voluntarista fet per agregació i amb estructures molt complexes que han donat lloc a un "Frankenstein simpàtic". Camats va recordar que la situació actual és conseqüència del "sistema de contrapoders" establert en els últims 30 anys per CiU i el PSC. Per canviar el sistema, la conselleria vol "fixar millor les missions de cada centre perquè siguin més eficients i enforteixin el seu rol de lideratge nacional". Mascarell considera fonamental que els equipaments "entenguin que han de tenir contractes programa públics i transparents". "Hem de saber a què juguen els centres", va dir.

Al MNAC Mascarell li demana que arribi al milió de visitants anuals -ara en té 460.000-, que sigui "creador de relat nacional i de cànon" i que contribueixi a la internacionalització de la cultura catalana. Al Macba li exigeix que lideri "el relat de la contemporaneïtat" i que doni "més visibilitat a la col·lecció", perquè "té poc públic".

Pel que fa al Canòdrom, el conseller va ser contundent: "El debat estava mal plantejat des del moment en què es pensava fer-hi un mig museu d'art contemporani".

stats