EQUIPAMENT ARTÍSTIC
Cultura 16/03/2013

El Mas Miró es convertirà en un centre cultural

La masia de Mont-roig va ser bressol artístic de Joan Miró

Daniel Revenga
3 min
El Mas Miró es convertirà  en un centre cultural

Mont-roig Del Camp"Mont-roig per a mi és una religió. Tot va començar a Mont-roig". Aquestes paraules, recordades ahir pel nét de Joan Miró, Joan Punyet, il·lustren la relació íntima que l'universal artista català tenia amb aquesta població del Baix Camp i, en concret, amb el mas que la seva família hi tenia, després que el seu pare l'hi comprés al marquès de Mont-roig. Miró va passar-hi llargues estades durant 65 anys des que el 1911, amb 18 anys, va quedar encisat pels encants del seu entorn rural.

Durant la resta de la seva vida, el pintor va utilitzar aquest indret com un espai on escapar-se i gaudir de la seva pau, uns estats d'ànim que van tenir com a conseqüència la fertilitat artística, ja que Joan Miró va pintar en aquest mas algunes de les seves obres més importants. Segons el seu nét, el Miró artista "va néixer a Mas Miró i va portar sempre les seves arrels dins seu".

Miró tenia en els paisatges que envoltaven la masia una de les seves fonts d'inspiració predilectes, amb diverses obres que recreen les vinyes, les masies o la platja de Mont-roig. La relació íntima que el pintor tenia amb la població del Baix Camp i el seu entorn es plasma també en anècdotes com ara la de les garrofes de Mont-roig que Miró es va emportar a la butxaca quan se'n va anar a París.

El projecte per convertir aquest mas en un nou espai per comprendre millor les claus pictòriques de Miró es va presentar ahir en societat, tot i que ja fa temps que camina. L'impulsen la Fundació Joan Miró, l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i els néts de l'artista, que ahir van constituir la Fundació Mas Miró. En el patronat també hi figura com a secretari l'advocat i economista Josep Maria Coronas. Els néts de l'artista han cedit la finca i tot el que conté, mentre que la Fundació Joan Miró aportarà els seus coneixements en el projecte de museïtzació i l'Ajuntament coordinarà els treballs d'adequació de l'espai.

Buscant finançament

La recuperació de Mas Miró està en fase de recerca de finançament. L'ens que l'impulsa ja ha establert contactes amb institucions públiques i privades com la Generalitat, la Diputació de Tarragona, Abertis, La Caixa, Repsol i el port de Tarragona, entre d'altres. Asseguren que la receptivitat és bona, tot i que els suports econòmics encara no s'han concretat.

La Fundació estima en 2,16 milions d'euros el capital necessari per fer les intervencions per adequar l'edifici, que, segons Jaume Freixa, president de la Fundació Miró, "està en un relatiu bon estat i no presenta grans patologies". De moment ja s'estan duent a terme els primers treballs tècnics per fer una diagnosi exacta del que s'inclourà en un projecte definitiu que s'estructurarà en diverses fases. Tot i que no es donen dates concretes de quan s'acabarà, l'alcalde de Mont-roig, Ferran Pellicer, espera que "al llarg del 2014 ja estigui enllestida la primera fase".

Pel que fa al contingut, el Mas Miró compta amb un fons fotogràfic cedit per la Fundació Miró amb imatges de l'artista a l'edifici i el seu entorn. Els néts, per la seva banda, cedeixen les maletes que van acompanyar Miró al llarg de nombrosos viatges, amb etiquetes escrites de pròpia mà. No es descarten tampoc exposicions puntuals d'obres de l'artista, tot i que la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, considera que "aquesta casa té importància en ella mateixa". "El que hi ha a Mont-roig relacionat amb Miró no és enlloc més, i aquesta és la prioritat", va dir Malet.

Des de la Fundació Miró asseguren que cal treballar perquè Mas Miró sigui atractiu per a un públic divers i ampli. El seu president, Jaume Freixa, va apuntar que aquest nou espai es podria tractar com una oferta col·lateral per atreure cap a Mont-roig part dels 600.000 visitants a l'any que té la Fundació Miró a Barcelona.

stats