MÚSICA
Cultura 06/02/2013

Maria del Mar Bonet canta a Rosselló-Pòrcel

L'Auditori Barradas de l'Hospitalet acull demà un concert de Maria del Mar Bonet dins del festival BarnaSants. El repertori estarà dedicat a poetes mallorquins, sobretot a Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Xavier Cervantes
2 min
Maria del Mar Bonet davant d'un dels panells de l'exposició Imitador de foc, a l'Auditori Barradas.

BARCELONA."Bartomeu Rosselló-Pòrcel va significar un abans i un després per a la meva carrera", va dir Maria del Mar Bonet ahir a l'Auditori Barradas durant la presentació del concert que hi oferirà demà a partir de les 21 hores. Bonet cantarà deu cançons inspirades en poemes de Rosselló-Pòrcel (1913-1938), tres de les quals són noves: Quan arribarà aquell moment , Pluja en el jardí de l'Ateneu i Poques paraules surten... El repertori del concert el completarà amb material d'altres poetes mallorquins, com ara Gabriel Alomar i Miquel Costa Llobera.

A principis dels anys 70, Bonet estava decidint quina mena d'artista volia ser. El segell Bocaccio insistia a convertir-la en una cantant "internacional". "Em pressionaven perquè cantes en altres llengües i perquè deixés la poesia en un calaix", recorda la cantant. Ella tenia al cap aprofundir en els versos de Rosselló-Pòrcel. Joan Miró la va esperonar i l'aprovació de Salvador Espriu la va acabar de convèncer. El primer va fer la portada del disc, publicat l'any 1974, i el poeta li va dedicar un text de presentació. "D'aleshores ençà no he deixat mai Rosselló-Pòrcel, i ell no m'ha deixat mai", diu Bonet. En els pròxims mesos, el segell Picap editarà el disc Fira encesa , amb les deu adaptacions musicals que la cantant mallorquina ha fet de l'autor d' Imitació del foc , mort de tubercolosi quan només tenia 24 anys.

L'exposició 'Imitador del foc'

El concert de Bonet coincideix amb la reobertura de l'Auditori Barradas després d'unes obres de millora i amb la inaugauració de l'exposició Imitador del foc , que es podrà visitar al vestíbul de l'auditori fins al 17 de febrer. "Va ser el primer poeta mallorquí modern", explica el comissari de la mostra, Josep Camprubí. L'exposició il·lustra la vida i l'obra de Rosselló-Pòrcel, un poeta de "la flamarada, de poesia exaltada", que es declarava "proletari i revolucionari", i que així i tot va tenir una estreta relació d'amistat amb Espriu, poeta d'ordre, "de poesia de pedra picada", que també va néixer ara fa 100 anys.

stats