ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 28/06/2013

El trio Marcos Morau, Pablo Gisbert i Roberto Fratini i l'espectacle 'El cel dels tristos' reben el Sebastià Gasch 2013

El Premi FAD d'Honor ha reconegut el pianista Jordi Sabatés i La Zaranda, Teatro Inestable de Andalucía la Baja. El proper dilluns 1 de juliol serà l'entrega de premis

Ara
2 min
'El regimen del pienso' / LA ZARANDA

BarcelonaEl FAD ha atorgat el primer premi Sebastià Gasch d'Arts Parateatrals conjuntament al coreògraf Marcos Morau, al dramaturg Pablo Gisbert i al teòric i dramaturg Roberto Fratini ja que, segons ha informat el jurat, "en les seves diferents activitats, conjuntes i per separat, combinen sense complexos coreografia, teatralitat i paraula poètica". Aquest primer premi s'ha concedit també a la peça escènica 'El cel dels tristos', de Loscorderos.sc, que, "a través d’una mirada contundent, ens atansa al teatre".

D'altra banda, el Premi FAD d'Honor, que s'atorga com a reconeixement a la trajectòria d'un artista, espai o entitat, ha reconegut el pianista i compositor Jordi Sabatés i La Zaranda, Teatro Inestable de Andalucía la Baja. Sabatés ha col·laborat en treballs tan emblemàtics com el 'Dioptira' de Pau Riba o el 'Vampyria a dues mans' amb Tete Montoliu, tot i que és en treballs com 'The regatime dance' o 'Tot l'enyor de demà' on ha expressat el seu millor talent creatiu. La Zaranda, per la seva part, ha estat distingida "per la seva perllongada lliçó d'autenticitat i fidelitat al devastat món del teatre".

Els Aplaudiments

El primer Aplaudiment Sebastià Gasch 2013 s'ha atorgat a l'exposició 'Paral·lel 1894-1939', comissariada pel director escènic Xavier Albertí i el periodista Eduard Molner al CCCB, "per la visualització donada a tota una tradició mig oblidada del teatre popular català, amb la recuperació de noms, teatres, cançoners, repertoris i imatges d'una avinguda de l'espectacle especialment associada a una memòria com la del crític Sebastià Gasch". El segon Aplaudiment ha sigut per l'espectacle 'Pugilatus', d'Escarlata Circus, pel seu toc de "cerimònia estrafolària i combat hilarant on la tendresa i la compassió s'expressen de forma encantadora i desenfrenada".

El tercer i quart Aplaudiment ha distingit la bailaora Manuela Carrasco i a l'espectacle 'Sé de un lugar', d'Ivan Morales. A més, l'Aplaudiment a la Creació Emergent ha reconegut la trajectòria de Jordi Galí "per la seva capacitat de crear un univers desafiador de les lleis de la física a través d'un imaginari personal" i la companyia Psirc "per la seva presència inquietant, pels seus equilibris impossibles i per l'evident voluntat d'investigar la geometria de les emocions". Finalment, l'Aplaudiment internacional Joan Germán Schroeder atorgat a l'espectacle 'Press', de Pierre Rigal, tanca aquesta edició dels premis FAD Sebastià Gasch, que distingeixen projectes innovadors i originals sobre el món de l'espectacle.

Acte d'entrega dels premis

Els premis d'enguany es lliuraran en una cerimònia gratuïta i oberta al públic que tindrà lloc al Disseny Hub Barcelona el dilluns 1 de juliol, en el marc de la programació del FADfest. La celebració comptarà amb la presentació de Joaquim Noguero i Josep Pedrals, i els assistents, a més, podran veure un tast dels espectacles i els treballs dels artistes guardonats a través d'un audiovisual. El jurat de l'edició 2013, que es renova cada any, ha estat format per Joaquim Armengol, Jordi Colominas, Isabel López, Xavier Marcé, Joaquim Noguero i Margarida Troguet.

stats