ART
Cultura 23/10/2017

Mallorca, Còrsega i Sardenya s'uneixen a 'Arxipèlag Oest'

Els dos artistes mallorquins triats per formar part de l'exposició són Arantxa Boyero (1982) i Guillem Portell (1990)

Ara Balears
2 min
Els dos artistes mallorquins seleccionats per Es Baluard per formar part de 'Arxipèlag Oest', Guillem Portell i Arantxa Boyero.

PalmaEs Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani presenta, en col·laboració amb el museu FRAC de Còrsega i el MAN Museo d'Arte Provincia di Nuoro de Sardenya, l'exposició 'Arxipèlag Oest', un projecte que neix amb la voluntat de connectar els museus més rellevants de les tres illes occidentals de la Mediterrània i fomentar l'art emergent i les identitats locals.

Aquest projecte arrenca amb la visibilització de joves artistes a través de l'exposició de títol multilingüe 'Arxipèlag Oest' (Archipiélago Oeste / Arxipèlag Oest / Arxipel Ouest / Arcipelagu Punenti / Arcipelago Ovest / Arcipèlagu Punente). Tots els artistes presentaran projectes expressament desenvolupats des de l'autoreferencial i l'experiència vinculada als seus territoris d'origen. Així mateix, el comissariat recau en els directors de cada museu: Nekane Aramburu, Anne Alessandri i Lorenzo Giusti.

Cartell de l'exposició 'Archipiélago Oeste / Arxipèlag Oest / Arxipel Ouest / Arcipelagu Punenti / Arcipelago ovest / Arcipèlagu Punente'.

Per a 'Arxipèlag Oest' s'han seleccionat, a través de diferents convocatòries, els artistes Arantxa Boyero (Mallorca), Roberto Casti (Sardenya), Mimì Enna (Sardenya), Guillem Portell (Mallorca), Pauline Rognoni (Còrsega) i Alexandra Villani (Còrsega).

La inauguració de l'exposició és dissabte 28 d'octubre del 2017 i es podrà veure fins al 15 de gener del 2018 en el museu FRAC, a Corti.

Arantxa Boyero i Guillem Portell

Els dos artistes mallorquins triats per formar part de l'exposició, via la tercera edició del programa educatiu 'Les Clíniques d'Es Baluard', són Arantxa Boyero (1982) i Guillem Portell (1990).

Arantxa Boyero presenta a 'Arxipèlag Oest' el projecte 'Éssers Marins' (2017), amb el qual construeix un fons marí amb il·lustracions de criatures imaginàries, creades gràcies a la col·laboració i la participació de diversos grups d'infants de les illes de Còrsega i de Mallorca, i que s'ha gestat mitjançant sessions creatives. Al costat d'aquesta obra col·laborativa, inclou la peça de vídeo 'Bolero Mallorquí' (2011), en què l'artista interpreta la seva pròpia versió del típic ball tradicional de l'illa.

Amb el seu treball, Guillem Portell cerca reflexionar sobre els canvis derivats de la identitat, l'entorn i el context de les Balears. A 'How to be an artist: el peso de un apellido' (2017), Portell posa en qüestió una problemàtica recurrent dels joves mallorquins: seguir amb el negoci familiar o traçar els seus propis interessos professionals. En aquesta performança que arribarà a Corti i es desenvoluparà dins l'espai expositiu, Portell combina el treball tradicional familiar, la pastisseria mallorquina, i la seva dedicació al món de l'art.

'Arxipèlag Oest' es considera l'inici d'una col·laboració estable entre els tres museus. Durant el 2018 arribarà alguna mostra expositiva fruit d'aquesta sinergia a Es Baluard.

stats