Música
Cultura 11/06/2013

Ara Malikian obrirà la XVII edició del Festival de Santa Cristina d'Aro

La cita musical del Baix Empordà canvia de format i se celebrarà del 17 al 25 d'agost

Efe
3 min
Ara Malikian

BarcelonaEl violinista Ara Malikian obrirà el 17 d'agost la XVII edició del Festival Internacional de Música de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà), centrat en la música clàssica de cambra. En la present temporada, el Fòrum d'Iniciatives Culturals de Santa Cristina, impulsor del festival, ha concentrat tots els concerts entre el 17 i el 25 d'agost, segons ha explicat el seu president, Santiago Coll.

Una altra de les novetats del festival és la presència per primera vegada en la programació del jazz, en aquest cas amb un concert el 20 d'agost a càrrec de la cantant Susana Sheiman i l'Ignasi Terraza Trio, centrat en les melodies clàssica del swing, ha avançat la violoncel·lista i directora artística, Amparo Lacruz.Segons Coll, programar jazz en un festival de música de cambra "pot ajudar a pal·liar les dificultats que té la música clàssica per arribar al gran públic".

El festival de Santa Cristina d'Aro ha començat a fusionar-se amb altres músiques amb el jazz, "considerada ja una música clàssica contemporània, i segurament, l'any vinent s'incorpori una altra música clàssica del nostre temps, el flamenc". En la present edició, participaran solistes procedents d'Alemanya, el Canadà, França, el Japó, Armènia, Veneçuela i Espanya. Dos aspectes, assenyala Lacruz, diferencien Santa Cristina d'Aro de la resta de festivals: "La iniciativa no sorgeix d'una institució pública sinó d'un col·lectiu de persones que dediquen els seus esforços a la música i la cultura; i el format de festival amb músics en residència, que permet intercanviar experiències amb gent amb la qual no treballem habitualment". D'aquest format de convivència sorgeixen "un repertori fonamental, però que no se sol escoltar a les sales de concert convencionals, ja que no és habitual assistir a un concert amb un sextet de corda o un quartet de pianos", subratlla Lacruz, i a més els concerts són únics en el sentit que no formen part d'una gira.

El festival d'aquest any té com a lema "Europa(s) D Colors", inspirat en el llibre 'Europa ante el espejo', de l'historiador Josep Fontana. "La música de cambra és, sens dubte, un fenomen europeu i en aquests moments de canvis i desconcert, no volem que la música quedi al marge dels problemes actuals i intentem contrarestar la sensació de decadència que es viu a Europa amb una mostra de l'immens patrimoni cultural que posseïm tots", ha dit Lacruz.

En el concert inaugural, el violinista d'origen armeni Ara Malikian, acompanyat per la viola d'Humberto Armas, el guitarrista Luis Gallo, el contrabaix Nacho Ros i el percussionista Nantha Kumar, oferiran un programa amb obres d'Enescu, Khatchaturian, Dvorák, Rakhmàninov, Piazzolla i Sarasate per evocar el viatge que els gitanos van fer des de l'Índia fins a arribar a Espanya.

La resta de concerts de cambra del festival comptaran amb un grup de nou músics en residència, reconeguts internacionalment com a solistes i membres de les més destacades formacions de cambra europees, que es combinaran en agrupacions diverses per oferir obres fonamentals del repertori. Participaran a més en el festival els violinistes Kai Gleusteen i Adrian Pinzaru, els violistes Wolfgang Tarlirz i Anna Kreetta Gribajcevic, els violoncel·listes Amparo Lacruz i Niklas Schmidtn i els pianistes Catherine Ordronneau, Josep Maria Colom i José Enrique Bagaría. Com en anys anteriors, apunta Lacruz, els joves intèrprets tindran un espai a Santa Cristina amb la participació de la pianista Nozomi Nakagiri, guanyadora del segon premi del Concurs Internacional de Música Maria Canals 2012, i del pianista Pablo Martínez, primer premi de la Fundació Loewe.

stats