Cultura 02/06/2013

El cas Malaya, pioner del blanqueig amb art a l'Estat

Antoni Ribas Tur
2 min
La policia requisant les obres d'art de Juan Antonio Roca.

BarcelonaEl blanqueig de diners que implica obres d'art és proporcional al pes que l'art té en l'àmbit social. Mentre que als Estats Units -un país que té una forta tradició de mecenatge i filantropia- s'ha donat un cas com el de l' Hannibal de Jean Michel Basquiat i el de l'advocat Marc Dreier, a l'Estat comprar una obra d'art valuosa per netejar capital és una raresa. "No és el cas més habitual. Tradicionalment els actius es transformen en cotxes, propietats immobiliàries, vaixells i accions, i també es dipositen en paradisos fiscals", explica Joan P. Yubero, inspector en cap de la unitat de delictes econòmics i fiscals de la policia espanyola a Catalunya. "El mercat de l'art -afegeix l'oficial- no està tan controlat perquè no necessita de fedataris públics, es basa en contractes privats o verbals". Tot i que el blanqueig "amb obres de valor mitjà pot ser més factible perquè el mercat de l'art no està regulat i això el fa més idoni", com diu Yubero, a Catalunya no s'han donat casos de nivell. Fins i tot les obres confiscades a Fèlix Millet en el cas Palau van defraudar els que esperaven trobar una gran col·lecció privada.

La lamentable reputació de ser el pioner del blanqueig amb obres d'art a l'Estat la té Juan Antonio Roca, l'exassessor d'urbanisme de l'Ajuntament de Marbella. A més d'un escàndol urbanístic, el cas Malaya va destapar que Roca havia reunit 415 obres d'art, que tenia amagades en diverses finques arreu de l'Estat. Els investigadors van arribar a la conclusió que havia aconseguit treure les més importants de la Península. Sembla que Roca tenia els mateixos gustos que Millet: també havia comprat obres de Guinovart i Casas, i també de Manolo Millares, Joaquim Sorolla, José María Sicilia, Antoni Tàpies, Antonio Saura i Pablo Picasso. La més sonada és una pintura de Joan Miró, valorada en 350.000 euros, que tenia penjada al lavabo.

Al març es van subhastar dotze de les obres de Roca per un total de 19.900 euros. La més cara era una pintura del surrealista canari Óscar Domínguez que estava valorada en 12.000 euros. S'havia dubtat de la seva autenticitat, però finalment la casa de subhastes Ansorena la va confirmar.

stats