Cultura 10/06/2013

La Magrana reedita 'Món mascle', de Terenci Moix

Està considerada com una de les novel·les més agosarades de la literatura catalana. El 1971, any en què es va publicar, va aparèixer com una novel·la de gènere sense precedents a les lletres catalanes

Ara
2 min

BarcelonaL'editorial La Magrana reedita 'Món mascle', la novel·la més agosarada de Terenci Moix. L'autor la va publicar el 1971, quan ja estava considerat com l''enfant terrible' de les lletres catalanes i un dels autors més premiats i provocadors.

La novel·la, que narra la història d'un cantant de renom internacional que és raptat per uns emmascarats en una ciutat egípcia, "hagués sigut un fracàs en mans d'un altre escriptor; s'hagués convertit en una exhibició d'escenes de sadisme festiu sobre l'exotisme d'un decorat de basar", va escriure Pere Gimferrer al pròleg de l'edició en castellà de 1998. "No és una novel·la repressiva, sinó un al·legat contra la repressió política", va escriure el mateix autor sobre la novel·la. "Porto als límits de la crueltat –va afirmar també l'autor– un estat de dominació que té totes les eines típiques del feixisme quotidià, els transmeto a través de les seves formes més reconeixibles i utilitzo l'estètica de la subcultura".

'Món mascle' va ser una novel·la de gènere sense precedents en la literatura catalana. Beu tan de la literatura de Sade com de Flash Gordon i les revistes de culturisme.

Segons Juan Bonilla, biògraf de Terenci Moix, la novel·la és "el dibuix d'una societat totalitària on la repressió és fonamental, la llibertat una heretgia i els sentiments una debilitat que condemna aquell qui es permet el luxe de tenir-ne".

Món Mascle

Terenci Moix

Publicada originàriament el 1971, quan Terenci Moix ja és l'enfant terrible de la literatura catalana i un dels seus autors més premiats, reconeguts i provocadors, Món Mascle

Món Mascle

RBA-La Magrana ha publicat també Terenci del Nil

Terenci Moix, sobre Món Mascle

“La cosa més bèstia que s'ha escrit en aquest país”

“No és una novel·la repressiva, sinó un al·legat contra la repressió política”

“Portat al camp estètic, es tracta del testimoni d'una societat repressiva: la societat que devora als seus propis fills, una constant molt clara en la meva obra, si bé a Món Mascle queda transmesa amb mitjans fantàstics”

“Porto als límits de la crueltat un estat de dominació que té totes les eines típiques del feixisme quotidià, els transmeto a través de les seves formes més reconeixibles i utilitzo l'estètica de la subcultura”

Món Mascle

La torre dels vicis capitals Onades sobre una roca deserta El dia que va morir MarilynMón Mascle Siro o la increada consciència de la raçaNo digas que fue un sueñoGarras de astracánVenus BonaparteEl arpista ciegoEl sexe dels àngelsEl peso de la pajaTerenci del Nil

stats