ART
Cultura 24/11/2012

El Macba també exposarà la seva col·lecció al MNAC

El Macba s'ajusta a la crisi. La col·lecció permanent -que també s'exposarà al MNAC i al CaixaForum- serà la protagonista de la temporada 2013. Els noms propis seran Lawrence Weiner i Ahlam Shibli.

Antoni Ribas Tur
2 min
Els màrtirs palestins protagonitzen Death, la sèrie que A. Shibli ha fet per a l'exposició del Macba.

BARCELONAL'abolició dels límits cronològics entre el MNAC i el Macba comença a donar fruits. El museu nacional col·laborarà amb el d'art contemporani en la gran exposició de les seves col·leccions i les de la Fundació La Caixa que s'inaugurarà l'estiu que ve. Bartomeu Marí, el director del Macba, va avançar ahir durant la presentació de la programació del 2013 que s'està treballant en tres exposicions -amb seus al Macba, el CaixaForum de Barcelona i el MNAC- que dialogaran entre elles: tindran com a fil conductor la genealogia de la modernitat artística a Catalunya.

"Hem de començar a veure la Guerra Civil no com una aturada, sinó com un moment productor, encara que va ser castrador", va assenyalar Marí sobre la nova mirada que vol donar a l'art català de la primera meitat del segle XX. "La relació amb el MNAC és bàsica per teixir narratives des d'una perspectiva local però amb un interès global", va afegir.

L'any que ve la col·lecció permanent serà la gran protagonista de la temporada i dels programes d'activitats del Macba. Enmig de la crisi, va assenyalar Marí, "les diferents formes que adopten el patrimoni i les col·leccions tenen un paper creixent i central" en l'elaboració de l'oferta del museu. Enguany el Macba espera superar la davallada de públic que va patir el 2011 i tornar a les bones xifres del 2010, va dir Joan Abellà, el gerent del centre, que també va explicar que el pressupost de l'any que ve serà de 10 milions d'euros. El d'enguany és de 10,8.

El plat fort de la temporada vinent arribarà al març amb Escrit amb el vent. Dibuixos de Lawrence Weiner. Bartomeu Marí i Soledad Gutiérrez, els comissaris, exploraran amb aquesta retrospectiva el vessant menys conegut de la trajectòria d'aquest artista nord-americà, un dels pares de l'art conceptual. L'exposició és una coproducció amb l'Stedelijk d'Amsterdam. L'altra retrospectiva que obrirà la temporada al gener també compta amb còmplices internacionals. El Macba, el Jeu de Paume i el Serralves de Porto s'han associat per exposar gairebé totes les sèries de la fotògrafa palestina Ahlam Shibli. La casa fantasmal mostra la violència de llarga durada que pateixen els palestins dels territoris ocupats, així com altres col·lectius que viuen alienats, com els transsexuals dels països de l'Est o els nens d'un orfenat polonès.

Al febrer l'exposició Mai no he pintat àngels daurats repassarà la trajectòria d'Eulàlia Grau. Segons Carles Guerra, conservador en cap del museu, les etiquetes d'artista feminista i conceptual per referir-se a aquesta creadora "han quedat obsoletes". Grau, una de les artistes cabdals en el panorama català dels anys 70, porta a terme una anàlisi lúcida del neoliberalisme durant la Transició a partir de les imatges extretes dels mitjans de comunicació que utilitza en els seus treballs.

Per acabar l'any, el museu tornarà a mirar a l'àrea mediterrània amb el projecte Sous nos yeux! [Just davant nostre] , de l'editor, comissari i investigador marroquí Abdellah Karroum. El Macba convidarà diversos artistes nacionals i internacionals a produir obres que analitzin com els arxius i les institucions museístics poden reflectir un context social i polític i determinat.

stats