ART
Cultura 29/11/2011

El Macba i Han Nefkens instauren un nou premi d'art

Per consolidar Barcelona com a capital de l'art contemporani, el Macba i la Fundació Han Nefkens han creat un nou premi. El guardonat durà a terme una obra a l'espai públic de la ciutat.

Josep Lambies
2 min
Amb la creació del nou guardó, el Macba treu l'art contemporani de les seves sales i l'instal·la als carrers de la ciutat.

BARCELONA.Ahir se celebraven 16 anys des del dia en què el MACBA va obrir les portes al públic a la plaça dels Àngels. En comptes de bufar espelmes, el director del museu, Bartomeu Marí, va decidir fer els honors a la data signant un acord amb el col·leccionista i mecenes holandès Han Nefkens per instaurar el Premi Fundació Han Nefkens Macba, que pretén consolidar Barcelona com a capital de l'art contemporani. De caràcter biennal, aquest guardó està destinat a creadors de tot el món que encara no han arribat a situar-se en els circuits més importants del sector. El primer guanyador del certamen serà anunciat el 28 de novembre del 2012, coincidint amb els 17 anys del museu barceloní.

El Premi Fundació Han Nefkens Macba té una dotació de 50.000 euros, 30.000 dels quals s'hauran de destinar a la producció d'una obra als carrers de la ciutat. "L'exposició de l'obra es farà a fora del recinte del museu -deia ahir Bartomeu Marí durant la roda de premsa de presentació del premi-. Pel que fa a la resta de detalls, ens interessa l'efecte sorpresa. En tots els casos es pot tractar d'un objecte o d'un esdeveniment. Pot tenir una expressió física sòlida o una constitució efímera. I no importa quina sigui l'escala: tant és si és molt vistós o si parteix d'un concepte extremadament subtil". Marí i Nefkens també s'han mostrat flexibles en la ubicació de les obres i en el temps d'exhibició. "Dependrà de la naturalesa de cada projecte i de la voluntat de l'artista, encara que en tots els casos col·laborarem amb l'Ajuntament de Barcelona", va dir el director del museu.

Els 10 'scouts'

Ja es podia esperar que un home tan viatger i de vida tan nòmada com Han Nefkens s'empescaria una estratègia singular per fitxar els candidats al Premi Fundació Han Nefkens Macba. I així ha estat. En comptes de convocar un concurs, com acostuma a fer-se en aquests casos, es nomenaran 10 scouts del món de l'art distribuïts en diferents punts del planeta. Cadascun d'aquests satèl·lits s'encarregarà de presentar tres artistes de la seva elecció a un jurat integrat per cinc professionals del gremi, que pronunciarà el veredicte. D'aquesta manera, Nefkens s'ha assegurat la creació d'una xarxa internacional al voltant del premi. "Una de les meves grans passions és fer d'alcavot entre artistes de tot el món -declarava Nefkens ahir al matí, justificant el propòsit del seu pacte amb el Macba-. I m'agrada la idea de dur-los a Barcelona, perquè estimo aquesta ciutat. Perquè té el mar Mediterrani, el cel és blau i el mes de gener és fantàstic. Perquè hi ha la llibreria Laie, la pastisseria Escribà i un arròs negre deliciós. Però sobretot perquè és molt cosmopolita i està preparada per sorprendre's".

stats