Cultura 30/03/2012

Macaco: "No pretenc salvar el món"

Dani Carbonell, més conegut com Macaco, publica el disc El murmullo del fuego i el llibre Amor a lo diminuto. L'un i l'altre mantenen l'alè vitalista d'un autor que proclama que no pretén salvar el món.

Xavier Cervantes
2 min
Dani Macaco camina cap a un paisatge musical cada vegada menys carregat.

BARCELONA.Macaco té un nou lema: "menys és més". És la seva manera d'explicar l'evolució que l'ha dut fins a El murmullo del fuego (EMI). En el camí s'ha desprès del "barroquisme" dels primers discos, que tenien una "producció que ofegava les cançons, perquè hi afegia massa coses, sobretot a El mono en el ojo del tigre ", el seu àlbum de debut, publicat el 1999. Aquesta inclinació cap al minimalisme es concreta en un so cada vegada menys carregat. "He anat eliminant els elements electrònics i de hip-hop, i en aquest disc he treballat més les melodies de les cançons", explica Dani Carbonell, àlies Dani Macaco .

El músic barceloní continua dibuixant la seva música amb la tinta de la rumba i el traç del reggae. La novetat l'aporta una producció més oberta que incorpora lleugers tocs del funk dels anys 70 de Sly & The Family Stone i Stevie Wonder, que Macaco ha perfilat amb la col·laboració de Jules Bikôkô i Roger Rodés.

La república de la tramuntana

Tot plegat fa que el disc camini amb un ritme més serè. "Però no és tan calmat, també hi ha himnes com Love is the only way o Caminaré" , rebla Macaco per confirmar que El murmullo del fuego no representa un trencament sinó una evolució. "He crescut a poc a poc", diu mentre recorda els seus inicis en la gestació del so de la Barcelona mestissa. Així i tot, insisteix que ell no fa música mestissa. "Jo faig cançons, rumba, reggae i funk, amb un alè vitalista", afirma. L'evolució tranquil·la de Macaco l'ha conduït a incloure una peça cantada en català, La república de la tramuntana , interpretada en clau de folk i amb secció de cordes, el títol de la qual està inspirat en El Tau, un local de Cadaqués.

José Saramago és una altra de les fonts d'inspiració. La veu de l'escriptor portuguès se sent tot just començar El murmullo del fuego . Recita una frase del llibre El viaje del elefante que, segons Macaco, "té molt a veure amb el to del disc". També té a veure amb Amor a lo diminuto , un llibre editat per Plaza & Janés on el músic barceloní recorda els seus viatges pel món a partir de textos i fotografies. "Són petits escrits que recullen impressions i pensaments, alguns dels quals s'han transformat en cançons", explica.

El Dani Macaco del 2012 fuig del messianisme i de la consigna. L'experiència l'ajuda a evitar la sobreexposició a les causes solidàries. "No pretenc salvar el món. Si ajudo en alguna cosa és perquè crec que és interessant, com faig al Sàhara, on tinc amics, o com vaig fer amb la campanya per enviar sabates a l'Àfrica", diu.

stats