Cultura 20/09/2011

El MNAC convoca el concurs per trobar director

Al novembre s'obrirà una nova etapa al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El seu responsable sortirà del concurs convocat ahir per la conselleria de Cultura per projectar el centre a nivell internacional.

Antoni Ribas Tur
2 min
Maite Ocaña va potenciar la col·lecció d'art de les avantguardes amb l'obertura d'una sala específica. El pròxim director les haurà de seguir reforçant.

Barcelona.El Museu Nacional d'Art de Catalunya va convocar ahir el concurs públic internacional per nomenar el successor de Maite Ocaña al capdavant del museu. La convocatòria romandrà oberta fins al 30 d'octubre i està previst que la primera quinzena de novembre es faci públic el guanyador del concurs. Ocaña va accedir a la direcció del museu el 2006, també per concurs, després d'estar durant 23 anys al capdavant del Museu Picasso de Barcelona, i l'ha dirigit fins el setembre d'enguany. A la convocatòria en què va resultar guanyadora s'hi van presentar 17 candidatures més.

Fins que no es resolgui la crida, Josep Maria Amorós, administrador del museu, exercirà de director en funcions. Narcís Serra en seguirà sent el president. La convocatòria de la plaça va sorgir ahir de la primera reunió que ha fet el Patronat del MNAC des del desembre. Durant aquests mesos els representants de l'Ajuntament han estat substituïts d'acord amb el canvi de color polític a l'Ajuntament de Barcelona.

La línia entre el MNAC i el Macba

El jurat que decidirà el nou director del MNAC està format pel mateix Narcís Serra; Miquel Roca, president de la Fundació Amics del MNAC; Maria Bolaños, directora del Museo Nacional Colegio San Gregorio de Valladolid; Miguel Zuzaga, director del Museu del Prado; Bartomeu Marí, director del Macba; Josephine Matamoros, directora del Museu d'Art Modern de Ceret; Eduard Carbonell, que va dirigir el MNAC entre el 1994 i el 2005, i el crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle.

Les bases sembla que recullen també la necessitat de fixar els límits cronològics entre el MNAC i el Macba, una qüestió que no es va arribar a resoldre durant l'etapa d'Ocaña. La convocatòria recull que el museu ha de presentar les expressions artístiques del cànon de l'art català "que la necessària perspectiva històrica permeti incloure dins la història de l'art català" i que les adquisicions, sobretot les d'obres d'art del segle XX, "hauran de ser planificades i implementades en concertació amb els equipaments museístics d'àmbit i vocació nacional existents al país que persegueixen objectius coincidents en alguns dels seus aspectes". La inclusió de Bartomeu Marí en el jurat sembla que ratifica aquesta idea. El director del Macba s'ha manifestat a favor que al MNAC s'hi pugui veure art català actual. Així, la diferència entre els dos museus seria de model, com ja és el cas dels londinencs Tate Britain i Tate Modern. El primer aborda l'art britànic des del segle XIX fins a l'actualitat i l'altre s'ocupa de l'art contemporani des d'una perspectiva internacional.

La principal missió del nou director del museu en els pròxims anys serà enfortir la internacionalització del MNAC per situar-lo a la primera divisió dels museus europeus. Els puntals per fer-ho són millorar la col·lecció permanent i potenciar les exposicions temporals. El nou responsable també rebrà l'encàrrec de posicionar l'art català en l'àmbit internacional i augmentar l'impacte social i cultural del museu per arribar a més públic.

stats