ROCK CATALÀ
Cultura 08/10/2011

L'últim concert de l'Elèctrica Dharma

Roger Mas, El Petit de Cal Eril, Obrint Pas i Mesclat, entre d'altres, acompanyaran el 24 d'octubre La Companyia Elèctrica Dharma en el seu últim concert. El grup s'aturarà indefinidament.

Ricard Martín
2 min
L'últim concert de l'Elèctrica Dharma

Barcelona.Amb ells desapareix una manera d'entendre el rock català. La Companyia Elèctrica Dharma, els últims supervivents del que als anys setanta es va conèixer com a Ona Laietana -fusió de rock, jazz, tradició catalana i mediterrània- oferirà el seu últim concert el 24 d'octubre al Palau de la Música Catalana.

Sota el nom Nit col·lectiva, en memòria d'Esteve Fortuny , la Dharma oferirà un espectacle de més de dues hores, en què el grup interpretarà el seu repertori i alguna cançó inèdita, i s'acompanyarà d'artistes afins: Roger Mas, Obrint Pas, Mesclat, El Petit de Cal Eril, Inspira, Raydibaum, Rosa Luxemburg i Jordi Molina.

Adéu o fins després?

La Dharma, un grup en què quatre dels sis components són germans, ha volgut convertir la seva última actuació en un homenatge al germà mort l'any 1986 a l'escenari, d'una hemorràgia cerebral. "L'Esteve era un artista de debò, d'aquells que et miren als ulls i te'ls creus", va dir emocionat l'històric bateria de la banda, Josep Fortuny, després d'oferir dijous passat un petit aperitiu del comiat: cinc cançons a la plaça del Palau de la Música.

Els motius de la dissolució del grup són clars i contundents. Joan Fortuny, l'icònic trompetista i cantant de cabells rinxolats, va adduir que després d'una carrera que discogràficament es va iniciar l'any 1975, "hi havia una sensació de cansament, sobretot després de deu anys de gires sense parar per l'Amèrica del Nord i del Sud". Amb tot, la separació no és irreversible. Després del concert, la banda aturarà indefinidament l'activitat i obrirà un període de reflexió en què decidiran si es dissolen per sempre. Hi haurà disc en directe? Indeterminació. El concert s'enregistrarà, però la banda encara no sap què en farà del material.

Un xiclet massa mastegat

Josep Fortuny va ser qui va fer una valoració mes crítica i valenta. En paraules del bateria, per la Dharma "l'autòcton com a estil ha arribat a un cul-de-sac". Han preferit "deixar-ho per a gent que ho fa millor o amb més convenciment". "És com un xiclet que hem mastegat massa vegades i ha perdut el gust", va concloure, trist, el bateria.

Un xiclet que el dia 24 tornaran a mastegar amb ells Roger Mas i El Petit de Cal Eril, els únics que tocaran amb la Dharma. La resta de convidats faran versions de la banda sense ells. Obrint Pas interpretarà La presó del rei de França "perquè és música d'arrel i de tradició catalana", segons va dir Miquel Gironès, el seu cantant. Jordi Lanuza, d'Inspira, va assenyalar que havia escollit La lluna ha fet el ple perquè "és una cançó brillant i plena de llum". I Pep Rius, de Raydibaum, va anunciar que reivindicaran les cançons cantades de la Dharma amb Si encara fossis aquí , "un vessant melòdic poc freqüent, però molt apreciable, d'Esteve Fortuny.

stats