Cultura 11/06/2013

Love of Lesbian aterra a Palma "amb ganes" i sense paella...

La banda actuarà dissabte a Es Gremi coincidint amb l'estrena recent d'un conegut i polèmic anunci televisiu de cervesa

A. Zurimendi
2 min
Love of Lesbian posen  els escamarlans a l'anunci

PalmaEl grup indie per excel·lència de l'escena barcelonesa, Love of Lesbian, arribarà dissabte a Palma per actuar a la sala Es Gremi (22.30 hores).

I ho fa just ara, que es troba en el punt àlgid de popularitat. Els seus fans s'han multiplicat en els darrers dos anys, fins al punt que han passat de ser una banda indie amb vocació de moure's en l'escena alternativa a ser un grup de masses. Però sens dubte és el nou anunci de la cervesa Estrella Damm, que enguany protagonitzen, allò que encara els ha donat major projecció. "Home, ja veurem després de l'estiu si ha tingut gaire èxit, però permet-me ser escèptic", matisa Santi Balmes, el cantant. "Potser fa que més gent s'acosti a la nostra música, una part de la població que fins ara no teníem a prop... Però quan passi el temps, quedaran els de sempre: els fans", conclou.

Ceba a la paella?

Tanmateix, l'espot publicitari ja ha arrasat a les xarxes socials, i no tant per l'èxit innat que l'anunci de la marca de cervesa aconsegueix cada any, sinó per dues polèmiques suscitades per les imatges. Per una part, per les crítiques rebudes des del País Valencià per cuinar la paella amb ingredients que no s'hi corresponen, segons la tradició (ha estat molt criticat que posassin ceba al sofrit). I, per l'altra, per haver fet un petit foc al bosc per poder preparar-la. De fet, fins i tot Protecció Civil de Catalunya va criticar aquest fet públicament.

Ells no volen fer comentaris dels detalls del guió publicitari. "Ens feren la proposta prenent un cafè i, com que ja som gats vells, vàrem voler tancar-ne tots els aspectes", explica Balmes. "Ja havíem rebutjat altres ofertes d'altres marques publicitàries, però aquesta ens va semblar diferent". Justifica que s'hi apuntassin de la manera següent: "Que un músic faci publicitat entra dins allò que és normal. Des d'abans del renaixement que es fa cultura per encàrrec; a l'edat mitjana, ja es comanaven cançons per a certes dones...".

Per aquest motiu defensen el rodatge de l'anunci, malgrat les crítiques rebudes, especialment per la sacrílega paella, i també malgrat que aquesta vegada s'hagin enduit l'anunci de l'Estrella Damm lluny de la mar i de les Illes, després de diverses edicions amb escenaris balears. "Que s'hagi gravat a Catalunya no és cosa nostra!", riu Balmes. "És de l'empresa... De totes maneres, qui no ha estat a Mallorca de vacances? Nosaltres hi anam amb molt de gust".

Podran passar-ne aquest dissabte, quan aterrin a l'Illa llestos per actuar a Es Gremi. Serà el retorn de la banda d'ençà que actuà l'estiu passat a Porreres, on presentà el seu darrer treball, La noche eterna, los días no vividos . Aquest doble disc, ja consolidat, tornarà a ser el protagonista del concert de dissabte.

Allunyats dels festivals

Love of Lesbian, però, no considera aquesta actuació com un concert més. "Ja no fem festivals, perquè no volem les limitacions de temps que et marquen", explica Santi Balmes, l'home que hi ha darrere la tan característica veu del grup. "Només volem fer concerts propis, llargs, de quasi dues hores i mitja, en què passem per tots els recorreguts emocionals de la nostra música", afegeix Balmes. Per rematar-ho, explica la seva actitud: "Està adreçat als nostres fans, amb afecte; com una campanya de fidelització de clients d'El Corte Inglés".

stats