EXPOSICIÓ INTERNACIONAL
Cultura 17/11/2011

L'obra de Gaudí s'exposarà per primera vegada al Vaticà

L'Església catalana tornarà al Vaticà la visita que va fer el papa de Roma a la Sagrada Família i que la va convertir en una icona global. La primera exposició de Gaudí a la Santa Seu s'inaugura el dia 24.

Antoni Ribas Tur
2 min
L'obra de Gaudí s'exposarà 
 Per primera vegada al Vaticà

Barcelona."El meu client no té pressa", solia respondre Antoni Gaudí quan li preguntaven sobre la data de finalització del temple expiatori de la Sagrada Família. L'obra més emblemàtica de l'arquitecte reusenc encara no està finalitzada, però ja ha viscut un moment crucial de la seva història: el 7 de novembre del 2010 el papa Benet XVI va oficiar la dedicació del temple com a basílica menor. La imatge del bosc de columnes que cobreix la nau central va viatjar arreu del món i va fer revifar encara més l'interès pel temple. Des d'aleshores, la xifra de visitants ha augmentat un 40%. Enguany està previst que el visitin prop de 3,5 milions de persones, una xifra rècord.

La Sagrada Família retornarà la visita de la Santa Seu amb una exposició que es podrà veure al Braccio di Carlo Magno del Vaticà entre el 24 de novembre i el 12 de gener, i que inauguraran les màximes institucions de Catalunya i de l'Església. Daniel Giralt-Miracle, comissari de l'Any Gaudí, ha fet una selecció de maquetes, vídeos, dibuixos i objectes de la Sagrada Família per explicar com l'arquitecte va materialitzar el missatge cristià en la seva obra. "Amb motiu de l'Any Gaudí es van organitzar vint exposicions monogràfiques per explicar diferents aspectes de l'obra de Gaudí, i ara ho hem fet a l'inrevés, hem concentrat tota l'obra en la Sagrada Família", va declarar ahir durant la presentació de la mostra, titulada Gaudí: la Sagrada Família de Barcelona. Art, ciència i espiritualitat. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va tornar a apuntar el 2026, centenari de la mort de l'arquitecte, com a data per finalitzar les obres.

L'exposició vol consolidar la "universalitat" de la Sagrada Família i "divulgar les dues vessants de l'artista: l'art i la fe", va dir Sistach. Joan Rigol va afegir que "exalçarà la catalanitat". Abans d'endinsar-s'hi, el visitant podrà conèixer amb més profunditat Gaudí i el temple, amb una introducció sobre la biografia de l'arquitecte i la història de la construcció de la basílica des del 1866. També s'hi inclourà una selecció de fotografies dels edificis de Gaudí per mostrar els precedents de la Sagrada Família. L'apartat científic explorarà les formes geomètriques que l'arquitecte va fer servir mitjançant diverses maquetes provinents del Museu d'Història de Catalunya i de l'obrador del temple, que continua actiu.

Tot l'art està impregnat de símbols religiosos. Per subratllar-ho, en l'últim àmbit s'exposaran objectes litúrgics i mobles que l'arquitecte va dissenyar per al temple, imatges dels vitralls de Joan Vila-Grau i dibuixos de Josep M. Subirachs per a la façana de la Passió.

stats