ARA Llegim
Cultura 24/08/2013

La llibreria Serret de Vall-de-roures celebra el seu 30è aniversari

El propietari, Octavi Serret, està gestant un gran certamen literari que doni valor a la literatura del territori, en català i també en castellà, i que incentivi la producció literària al Matarranya i les Terres de l'Ebre

Acn
3 min
Publicitat de la llibreria d'Octavi Serret

Vall-de-rouresLa Llibreria Serret de Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya, s'ha convertit en símbol de cruïlla i agermanament de la cultura en català a banda i banda de la franja entre Aragó i Catalunya. Enguany celebra els seus trenta anys d'activitat i ha començat un llarg programa de celebracions amb trobades d'escriptors de diferents gèneres. Aquest dissabte ha estat el torn d'autors de novel·la negra, en català i en castellà, que han apropat les seves obres al públic de Vall-de-roures.

Octavi Serret, el propietari, està gestant un gran certamen literari que doni valor a la literatura del territori, en català i també en castellà, i que incentivi la producció literària al Matarranya i les Terres de l'Ebre.

Un Sant Jordi d'agost negre

Una de les primeres trobades s'ha fet aquest dissabte amb la trobada d'autors de novel·la negra 'Agost Negre al Matarranya', que ha reunit els membres del col·lectiu Aragón Negro, encapçalat per Juan Bolea, i diversos autors d'Alrevés Editorial i de l'editorial Llibres del Delicte. Com ha explicat Octavi Serret, propietari de la llibreria, l'objectiu era celebrar "un Sant Jordi d'agost negre" traient els autors als carrers i apropant-los als veïns de Vall-de-roures. "La qüestió és que la gent els conegui, fer una festa, passar-nos-ho bé", ha dit Serret.

Les celebracions continuaran la setmana que ve amb una trobada de poetes. Hi haurà actes tot l'any amb un objectiu clar: tornar a convidar a la Llibreria Serret de Vall-de-roures tots els autors que hi han presentat les seves obres al llarg d'aquestes tres dècades, sobretot des de l'any 2000, quan Octavi Serret va fer de l'estada dels escriptors a la seva llibreria una tradició gairebé setmanal. "Només es podrà fer agrupant-los", ha remarcat Serret, que per això projecta grans trobades literàries al llarg de l'any.

Un projecte ambiciós

Després de tres dècades, Serret ha aconseguit situar la seva petita llibreria com un referent de difusió i promoció de la literatura en català en un territori de cruïlla de cultures com és el Matarranya. El Premi Nacional de cultura per la projecció social de la llengua que va rebre l'any 2009 certificava la seva gran tasca en favor del català. La clau, ha dit, "és potser la passió pels llibres i la passió per donar a conèixer autors nous, fent llibres col·lectius. I sobretot defensar la nostra llengua: totes les publicacions que fem són en català, tot el que es fa aquí al Matarranya des de fa 25 anys es publica en català. Sense la llengua no som res", ha assegurat.

Malgrat la controvertida llei de llengües aragonesa i la denominació de LAPAO al català de la Franja, Octavi Serret es manté ferm. "Jo seguiré en la meva línia, seguiré lluitant pel català, fent força, publicant llibres, perquè no ens podem posar a l'altura dels polítics", ha apuntat.

En aquest sentit, ja ha començat a gestar un gran certamen literari, amb seu al Matarranya, al seu poble, a Vall-de-roures, que té l'ambició de convertir-se en un referent a nivell nacional i estatal. Com ha detallat Serret, el certamen comptarà amb premis literaris per a novel·les publicades, en castellà i català, però sobretot incentivarà la creació dels autors novells amb obres fetes sobre el propi territori. "Volem que surtin almenys un parell de novel·les d'aquí cada any, del Matarranya i de les Terres de l'Ebre", ha assegurat. "Volem que hi hagi moviment i un nivell literari important", ha afegit. El certamen projecta diversos actes itinerants per tot el territori.

stats