ÒPERA
Cultura 14/01/2012

El Liceu estudia un ERO que compromet la temporada

Les constants retallades de les administracions públiques estan asfixiant el Liceu. La direcció estudia fer un ERO temporal que implicaria el tancament del teatre durant dos mesos i acomiadaments el 2012-13.

Laura Serra
3 min
El Liceu estudia un ERO  que compromet la temporada

BARCELONAAl director general del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco, els números no li quadren. Fa tot just un any la retallada de les aportacions públiques ja va obligar el teatre d'òpera català a anunciar uns ajustos extraordinaris per evitar pèrdues irreversibles i un expedient de regulació (ERO), fins a l'extrem que la sala va aturar l'activitat de manera inusual tot el mes de setembre.

Aquest 2012 hauran d'optar per mesures més dràstiques. En una reunió privada mantinguda amb els treballadors, Joan Francesc Marco va acceptar que la direcció s'estava plantejant mesures més dràstiques, que inclourien un ERO temporal de dos mesos que afectaria tota la plantilla dins d'aquesta temporada, mentre que els acomiadaments definitius s'aparcarien per a l'any següent i afectarien sobretot el cor i l'orquestra. L'abast de les mesures i el nombre de persones que es veurien afectades per aquesta operació encara es desconeix i, en part, dependrà de les renúncies que estiguin disposats a fer els treballadors -un exemple que han apuntat algunes fonts és el conveni que tenen els músics d'orquestra i que inclou condicions com la retribució de tot el conjunt encara que no toquin tots els intèrprets, o bé un caixet més alt quan es retransmet una òpera que no pas per tocar en directe.

Òpera i dansa, en perill

L'ERO temporal, que segons es va dir als treballadors compta ja amb el vistiplau de la conselleria de Treball, no té els períodes d'afectació concretats però sembla que s'aplicaria a partir del mes de març. Òbviament afectaria la programació, perquè podria comportar el tancament del teatre. Les obres damnificades serien títols tan atractius com el programa Zemlinsky (les dues òperes contemporànies Una tragèdia florentina i El nan ), ja aquest mes d'abril; la dansa del Grupo Corpo i Les ballets de Monte-Carlo (maig i juny), i la producció de Robert Wilson de l'òpera de Claude Debussy Pelléas i Mélisande ,prevista per a juny i juliol. Fins i tot el tancament de la temporada - Aida - es podria veure afectat si el teatre tanca durant els assajos i no es pot replanificar l'horari. De la programació 2012-13 també caurien algunes previsions.

El Liceu ja ha anat ajustant la plantilla els últims anys, l'ha retallada en uns 50 treballadors i ara se situa vora els 400. Tot i això, no n'hi hauria prou per quadrar un pressupost que aquest 2011-12 és de 48,5 milions, una xifra que s'equipara a la de deu anys enrere. Previsiblement, l'any que ve encara serà més reduït, perquè el ministeri de Cultura tornarà a retallar un 10% el seu ajut -en global haurà estat un 30% en tres anys- i la retallada de la conselleria s'acostarà al 12%. Per això, segons fonts dels treballadors, s'estudiaria l'acomiadament d'un 10% més de personal el 2012-13.

Al febrer, la directora econòmica, Anna Serrano, ja va remarcar que hi havia "un canvi de model de gestió del teatre" perquè el Liceu s'hauria de finançar majoritàriament amb recursos propis (els ingressos institucionals s'han quedat en un 47,8%). Però els recursos provinents de taquillatge, mecenatge i lloguer d'espais no ha tingut, ara per ara, l'augment desitjat, sinó tot el contrari. En els últims dos anys les aportacions privades han caigut vora el 30%.

"El Liceu ho està fent molt bé"

Des del coliseu de la Rambla, "ni es confirma ni es desmenteix" la notícia que va avançar ahir el diari El Mundo . Sobre la possibilitat d'anunciar un ERO i de reduir obligatòriament el nombre d'obres d'aquest curs, només van acceptar que la situació econòmica és límit: "El Liceu estudia quines accions s'han de prendre, però a hores d'ara no hi ha res decidit. La decisió no pot trigar gaire", afirmaven ahir des del teatre.

Però des de la conselleria de Cultura ho donen per fet i expliciten el seu suport a Marco: "El Liceu està fent molt bé de prendre les mesures que calgui per no deixar rèmores per als pròxims anys", deien ahir fonts del departament. La conselleria es veu incapaç de donar un cop de mà al Liceu per evitar el tràngol de tancar i acomiadar.

stats