CLÀSSICA
Cultura 23/03/2012

L'expressivitat de Soo Jung Ann triomfa al concurs Maria Canals

Javier Pérez Senz
1 min

Nit de nervis, il·lusions i molta emoció al Palau. Tres joves pianistes -l'ucraïnès Vadym Kholodenko, de 25 anys, la coreana Soo Jung Ann i la japonesa Nozomi Nakagiri, totes dues de 24 anys- es juguen la victòria en la prova final del 58è Concurs Internacional Maria Canals. Després de superar una duríssima selecció (només hi ha 3 finalistes dels 89 concursants de 23 nacionalitats), han d'enfrontar-se a un Palau ple. Davant del virtuosisme ferotge de Rakhmàninov i Txaikovski, Soo Jung Ann va apostar per l'elegància i la bellesa clàssica de Beethoven i es va emportar l'anhelat primer premi, dotat amb 20.000 euros i una agenda plena de recitals.

La jove coreana va arriscar en escollir per a la final el Concert per a piano núm. 4 de Beethoven, sobre el paper una opció menys espectacular, comparat amb la complexitat tècnica i el virtuosisme captivador del Concert núm. 1 de Txaikovski, amb el qual Nozomi Nakagiri va obtenir el segon premi, o el Concert núm. 2 de Rakhmàninov, amb què va obrir la nit Vadym Kholodenko.

La perfecció tècnica és un factor clau, i més en un concurs tan exigent com el que porta el nom de la inoblidable pianista i pedagoga catalana Maria Canals. Però la tècnica no ho és tot. Soo Jung Ann va ser musicalment més expressiva, més artista, en la final, i va oferir un so de gran bellesa, una pulsació nítida i un lirisme imparable, acompanyada per Rubén Gimeno al capdavant de la Simfònica del Vallès. Un any més, cal lamentar l'absència de pianistes catalans. Només es van presentar al concurs dos joves espanyols, que no van passar la primera prova. Es miri com es miri, és preocupant.

stats