Cultura 26/02/2012

L'espectacle televisiu més gran del món

X.s.
2 min

BARCELONAAquesta matinada se celebrarà per 84a vegada l'operació de màrqueting més rendible del món, popularment coneguda com la cerimònia dels Oscars. Durant unes hores, la indústria dels somnis posarà en marxa una complexa maquinària dirigida a l'autopromoció. I no haurà de pagar per sortir a la televisió: seran les televisions les que pagaran un dineral per contribuir a la causa de Hollywood.

Considerat avui dia l'espectacle televisiu per definició, els Oscars no van néixer amb aquesta vocació: els dos primers anys la cerimònia consistia en un dinar a porta tancada. A partir del 1931 es va autoritzar la difusió radiofònica de fragments de la gala. No va ser fins al 1945 que es va començar a retransmetre la cerimònia completa, amb audiències que arribaven als 50 milions d'oients. El 1952 es va produir un punt d'inflexió: Hollywood es va aliar amb el seu gran enemic d'aquells temps, l'emergent televisió, per a la retransmissió en directe de la gala. Del centenar de dòlars que es van pagar pels drets d'aquella primera retransmissió hem passat als 52 milions d'euros que l'Acadèmia de Hollywood ingressa ara cada any de la cadena ABC, amb qui té contracte fins al 2020. Enguany la cadena ABC ja ha venut tots els anuncis de la gala a un preu rècord: 1,25 milions d'euros per cada espai de 30 segons. La cerimònia, que l'any passat va tenir 37,9 milions d'espectadors només als Estats Units, és segurament l'espectacle televisiu no esportiu més gran del món.

El sidral dels presentadors

Aquestes xifres expliquen també per què és tan complicat organitzar la cerimònia. Aquest any Billy Crystal serà l'encarregat de conduir la gala, la novena que presenta, tan sols superat per Bob Hope, que en va presentar 19. Crystal va substituir en l'últim moment Eddie Murphy, que va renunciar a presentar la gala quan Brett Ratner va dimitir com a director del xou després de fer uns comentaris que van ser interpretats com a homòfobs. El sidral que es va organitzar per una frase com "assajar és de mariques" posa en relleu que els Oscars no són els Globus d'Or: no hi ha lloc per a la incorrecció política en una cerimònia concebuda per exaltar les bondats de la indústria del cinema.

L'humor blanc de Billy Crystal -no necessàriament pitjor que el de Ricky Gervais- és una opció segura. En qualsevol cas, Crystal no serà l'únic presentador de la gala. Com és tradició, la cerimònia serà una gran desfilada de cares populars que recitaran amb encert desigual el nom de maquilladors, tècnics de so, directors de curtmetratges i la resta de nominats de les diferents categories. Entre els presentadors convidats hi ha Meryl Streep, Will Ferrell i Zach Galifianakis, Tina Fey, Michael Douglas, Ben Stiller, Chris Rock, Emma Stone, Penélope Cruz, Angelina Jolie, Christian Bale, Colin Firth, Bradley Cooper, Tom Cruise, Cameron Diaz, el repartiment d' El casament de la meva millor amiga i, en representació dels Muppets, els ninots de la granota Gustau i la porqueta Peggy. Un repartiment heterogeni amb predomini d'humoristes que pot donar molt de joc.

stats