ARQUITECTURA
Cultura 02/03/2013

L'església de Vistabella se salvarà de l'aigua

La Generalitat presenta un projecte d'urgència per intervenir en l'obra de Jujol

Antoni Ribas Tur
2 min

Barcelona.La resolució dels problemes històrics d'humitats que afecten l'església de Vistabella, de Josep Maria Jujol, està cada dia més a prop. Els serveis territorials del departament de Cultura de la Generalitat han redactat, a proposta de l'Ajuntament de la Secuita (Tarragonès), un projecte per acabar amb les filtracions que amenacen perillosament els murals de l'interior del temple, que s'havien agreujat amb la nova plaça que es va construir al voltant de l'edifici el 2009.

La solució d'urgència consisteix a intervenir el subsòl de la plaça i fer una separació de 40 centímetres entre l'església i l'entorn, que tornarà a quedar coberta per un nou paviment per evitar que les aigües arribin i s'acumulin als fonaments i es filtrin pels paraments, explica Joan Pluma, el director general de Patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat. El Govern havia requerit a l'arquebisbat de Tarragona, propietari de l'edifici, que n'aturés el deteriorament. Per valorar l'estat de conservació de l'església també cal tenir en compte la precarietat de mitjans amb què Josep Maria Jujol va desenvolupar molts dels seus treballs i restauracions.

El projecte va ser presentat a finals de gener a l'arquebisbat i a l'Ajuntament de la Secuita. L'arquitecte de la comissió d'art sacre de l'arquebisbat "va analitzar, ampliar i modificar la proposta tècnica per garantir l'eficiència del projecte", expliquen fonts de l'entitat. Un cop s'hagi aprovat el projecte definitiu i tingui el vistiplau de la comissió de patrimoni cultural -perquè l'església va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional el 2011- es licitaran les obres i es començarà la intervenció, que anirà a càrrec de l'Ajuntament de la Secuita, tot i que també es podria buscar la col·laboració d'altres institucions" com la diputació de Tarragona, explica Jordi Tasias, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de la Secuita. El pressupost inicial és de 25.000 euros.

Cap a la restauració total

L'església de Vistabella és l'obra més emblemàtica de Josep Maria Jujol, que va col·laborar amb Antoni Gaudí a la Casa Milà, la Casa Batlló i el Parc Güell, i en les intervencions a la Seu de Palma. Es tracta d'un dels escassos edificis de nova planta que va construir, i és molt estimada pels habitants de Vistabella. La van aixecar els mateixos veïns entre el 1918 i el 1923. Durant la Guerra Civil, els vilatans van evitar que es cremés -es va arribar a encendre una foguera a l'altar major- i es van emportar a casa les làmpares i altres objectes creats per Jujol per evitar que es destruïssin.

L'eradicació dels problemes d'humitats que afecten el temple escurça el camí perquè s'executi el pla director de restauració que els arquitectes Josep Llinàs (guanyador del premi FAD el 1996 per la restauració d'una altra obra de Jujol, el Teatre Metropol de Tarragona) i Roger Miralles van redactar el 2008. "No es pot parlar d'executar el pla director fins que no s'hagin resolt les patologies que pateix el temple", expliquen des de l'arquebisbat. El pla director del temple preveu fixar les pintures de l'interior i la creació d'un petit museu sobre l'edifici en una de les seves dependències.

stats