Cultura 10/08/2013

L'assassí que llegia les ments, amb l'ARA

Ara
2 min
El debut de John Verdon, tot un fenomen literari i comercial.

Barcelona."Pensa't un número de l'1 al 1.000", proposa la carta que rep un individu. "Per què no", es diu ell, i pensa un número. Adjunt, un sobre que l'encerta. Com és possible? Amb aquest punt de partida tan suggeridor comença Sé el que estàs pensant , l'apassionant thriller de John Verdon que el dissabte 17 i el diumenge 18 podran comprar els lectors de l'ARA. La novel·la pertany a la col·lecció d'estiu del diari que diumenge passat va arrencar amb les memòries Quan érem feliços , de Rafel Nadal, i avui continua amb el thriller de Xavier Bosch Homes d'honor .

Sé el que estàs pensant és el debut de John Verdon, un publicista de Manhattan que va canviar les oficines de Madison Avenue per una casa al camp on podia dedicar-se plenament a l'activitat literària i va trobar la clau per seduir els aficionats a la literatura negra de tot el món. Traduïda a més de 20 llengües, la seva primera novel·la també suposa el debut de David Gurney, un policia jubilat addicte als casos impossibles que, quan no està intentant resoldre'ls, viu amb la dona en una zona molt semblant al retir rural de Verdon.

El personatge ja ha protagonitzat dues novel·les més de Verdon, No obris els ulls (Proa, 2011) i Deixa en pau el dimoni (Proa, 2012). "La relació de Gurney amb el perill és molt interessant -explica Verdon a l'ARA-. Creu que ha de fer tot el possible per arribar fins a la veritat i no pensa gaire en el perill físic. El fet que es jugui la pell té una altra motivació inconscient: el sentiment de culpa que arrossega per la mort d'un fill de 4 anys".

A Sé el que estàs pensant, que es va convertir en tot un fenomen literari i comercial quan es va publicar fa tres estius, la tensió narrativa s'estableix entre "l'assassí dels números" i el policia retirat Gurney. I tot i que la història s'acosta a les parts més fosques de l'ésser humà, l'humor negre sempre hi està present. "L'humor negre sempre dóna un matís interessant i una mica de vitalitat a l'atmosfera del thriller , que podria arribar a ser massa claustrofòbica", opina Verdon, un expublicista que ha convertit la literatura en la seva millor campanya.

stats