ART
Cultura 31/01/2013

L'artista nord-americana Roni Horn rep el premi Joan Miró

L'artista nord-americana Roni Horn va rebre ahir el quart premi Joan Miró. El guardó, un dels més importants del sector, inclou l'organització d'una exposició monogràfica el 2014 a la Fundació Miró.

Antoni Ribas Tur
2 min
Roni Horn va ser ahir a Barcelona per recollir el quart premi Joan Miró, i va declarar que va créixer acompanyada de l'obra de Gaudí.

BARCELONA.Durant més de dues dècades, l'artista nord-americana Roni Horn (Nova York, 1955) ha explorat la seva identitat i la seva relació amb la realitat que l'envolta amb una obra multidisciplinària i polifacètica. La subtilitat i la complexitat dels seus dibuixos, escultures, fotografies i instal·lacions la van fer mereixedora del quart premi Joan Miró. Ahir l'artista va recollir el guardó a la Fundació Miró de Barcelona. "Fa molts anys que treballo i el premi em va resultar inesperat. Normalment es premia algú per fer alguna cosa, i em fa una sensació molt especial ser premiada pel que ja he fet", va dir Horn durant l'acte de lliurament. L'obra de l'artista, que es declara pròxima a l'art conceptual, té en la qüestió de la identitat un dels eixos centrals. També aborda la relació de l'home amb la natura i el paisatge, i els mecanismes de percepció dels espectadors i l'experiència que tenen de les obres. "La identitat és essencial en la relació amb mi mateixa. Està unida a la meva manera de veure el món. Fer una activitat específica em permet crear espais que em donen pau. Si no treballés no tindria cap equilibri, perquè em va vaig adonar que la gent no em donaria pau", va explicar.

El premi Joan Miró, organitzat per la Fundació Miró i la Fundació La Caixa, és un dels més importants del panorama de l'art contemporani. Està dotat amb 70.000 euros i, a més, inclou l'organització d'una exposició monogràfica a la Fundació l'estiu del 2014 i, per primera vegada, també al CaixaForum de Madrid a la tardor. Aquesta mostra representarà la primera gran exposició de l'artista a l'Estat, i encara no se sap si inclourà obra nova. L'última retrospectiva de Roni Horn es remunta al 2009 i es va poder veure al Whitney de Nova York i a la Tate Modern de Londres.

Rosa Maria Malet, la directora de la Fundació Joan Miró, va destacar que Roni Horn, com Miró, se sent atreta per les coses "senzilles" i "autèntiques" com a punt de partida del seu univers. "La literatura i el cinema han exercit una gran influència en la meva obra, així com el jazz i la seva capacitat d'improvisació", va explicar Horn, que es considera "escèptica" quan es mira a si mateixa només com a artista visual. En alguns dels seus treballs ha utilitzat textos d'autores com Hélène Cixous, Clarice Lispector i Emily Dickison. "Fan del planeta un lloc més gran on puc viure", va assegurar l'artista.

Islàndia s'ha convertit en un dels llocs centrals de la trajectòria de Roni Horn, en una "pedrera" de la seva obra. Hi va viatjar per primera vegada el 1975 i des d'aleshores s'ha endinsat en diferents aspectes de la vida de l'illa. Una altra de les constants de l'obra de la nord-americana és el poder hipnòtic de l'aigua, com va mostrar en una sèrie de fotografies del curs del Tàmesi.

stats