Cultura 22/12/2011

L'arqueòleg Josep M. Carreté serà el nou gerent del MNAC

Pepe Serra ja està perfilant l'equip que comandarà el MNAC a partir del gener. Segons ha sabut l'ARA, l'exdirector general de Patrimoni i actual director de la Fundació Pau Casals en serà el gerent.

A.r.t.
1 min

BARCELONAJosep Maria Carreté, exdirector general de Patrimoni de la Generalitat amb el primer i el segon tripartit i actual director general de la Fundació Pau Casals, serà el nou gerent del MNAC. El nom de Carreté és el primer que transcendeix de la nova etapa encapçalada per Pepe Serra, que arribarà al museu gairebé mig any després que Maite Ocaña abandonés la direcció. Cristina Mendoza, subdirectora del museu i cap de les col·leccions, també es podria jubilar pròximament.

Com a director general de Patrimoni Cultural, el 2006 Carreté va haver d'intervenir en el litigi de les obres religioses de la Franja, va participar en l'operació de retorn de les primeres remeses dels papers de Salamanca i va desenvolupar el Pla de Museus de la Generalitat, que preveia l'agrupació del Museu d'Història de Catalunya, el d'Etnologia i el d'Arqueologia en un sol centre: el Museu Nacional de Societat, finalment aparcat. També tirava endavant el Museu Nacional de Ciències Naturals, ja en funcionament. L'octubre del 2008, Carreté va dimitir pel "desgast" acumulat per la seva perllongada dedicació a l'administració pública.

Llicenciat en prehistòria i història antiga per la Universitat de Barcelona, Carreté (Vila-seca i Salou, 1963) va impulsar el museu de les mines de Gavà, una experiència pionera. Quan va abandonar aquest càrrec, va ser el director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i més tard va dirigir el Museu d'Arqueologia de Catalunya. Aquest últim càrrec el va abandonar poc més d'un any després per incorporar-se a una empresa privada d'arqueologia.

stats