Cultura 29/04/2011

"L'abús de menors és un tema tabú"

Preparat "Vaig estar un any i mig parlant amb psicòlegs i víctimes de maltractaments" Indignat "Un 23% de les dones han patit algun tipus d'abús sexual"

X.s.
2 min
Armendáriz explica a No tengas miedo els esforços de la Silvia per superar els abusos que ha sofert tota la vida a mans del seu pare.

Què el fa decidir-se per un tema tan fosc com els abusos a menors?

Per començar, m'interessen els personatges que lluiten contra l'adversitat. Les víctimes dels abusos sexuals són persones amb molta riquesa dramàtica, amb grans silencis i desequilibris emocionals, i al mateix temps, amb una gran fortalesa i valor per enfrontar-se cada dia a la necessitat de reconstruir una vida que els han destrossat quan eren petits.

No és el primer títol sobre el tema.

No, però encara és una qüestió tabú. Gairebé no hi ha informació o programes de prevenció en escoles, ni tampoc professionals específicament preparats. Tot el que es faci sobre el tema és benvingut, perquè enriqueix el nostre coneixement sobre el problema i ens ajuda a trobar-hi solucions.

Per què escull el punt de vista de la víctima?

Perquè tan sols volia explicar el periple d'una noia. Les altres històries m'interessen, esclar, però en funció de les necessitats dramàtiques de la trama principal.

La història està acompanyada de testimonis que semblen reals.

Són ficticis, tot i que extrets de la realitat. Em servien per trencar la història de la Silvia, que té una vida destrossada, no lineal. També volia assenyalar que el seu no és un cas aïllat. Existeixen molts més casos dels que ens imaginem, en famílies de classe alta i baixa, en homes i dones.

Hi abunden els plans seqüència i gairebé no hi ha música. L'estil s'allunya dels seus films anteriors.

Volia fugir de l'artifici i la manipulació i cenyir-me al personatge. La pel·lícula és deutora del naturalisme d'autors com els germans Dardenne o Mahid Majidi.

Ha dit que no feia aquesta pel·lícula perquè el públic s'ho passés bé.

No. L'he fet per remoure consciències. Està dirigida a un espectador mitjà, intel·ligent, que vol saber què està passant a la nostra societat, i com podem aprendre a resoldre el que estem fent malament.

stats