Cultura 20/07/2017

L'Obra Social de La Caixa celebra el desè aniversari del programa 'Art for change' amb un mural gegantí

Al llarg de deu anys s'han impulsat 327 projectes de 288 artistes i 144 entitats culturals, en els quals han participat unes 100.000 persones

Efe
2 min
Foto de família de la celebració del 10è aniversari del programa 'Art for change' amb el mural dels Boa mistura de fons

BarcelonaEl programa 'Art for change' de l'Obra Social de La Caixa fa 10 anys, i ho celebra amb un mural a la façana del Caixafòrum de Barcelona, obra d'un grup d'artistes urbans que han tingut com a lema "Millorem la societat a través de la cultura". La directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, ha explicat aquest dijous que la institució ha cregut des de sempre que "la cultura pot ser una eina meravellosa de transformació social" i a partir de la "participació, l'accessibilitat i la reflexió".

Com diu Durán, el programa 'Art for change' va sorgir fa 10 anys per fer servir l'art i la cultura com a eines de millora social i s'ha fomentat "la participació en processos creatius de qualsevol disciplina artística per afavorir la inclusió social de les persones més fràgils".

Al llarg de 10 anys el programa ha impulsat 327 projectes de 288 artistes i 144 entitats culturals, sense oblidar mai "la qualitat artística", subratlla la directora. Es calcula que s'han invertit més de 4 milions d'euros i que hi han participat unes 100.000 persones. Actualment s'estan seleccionant els 226 projectes que es van presentar a la convocatòria d'enguany.

Entre les iniciatives inèdites de la trajectòria d''Art for change' hi ha el muntatge 'Migranland', d'Àlex Rigola, en el qual van participar 45 migrants, i l'espectacle 'Political mother', dirigit per la companyia britànica del coreògraf Hofesh Shechter, que va comptar amb la participació de 64 persones sense cap experiència en el món de la dansa. Un altre coreògraf que va participar en el programa és Cesc Gelabert, amb un projecte per a gent gran.

En el terreny de les exposicions hi ha 'Bàlsam i fuga', comissariada per Mery Cuesta, amb obres d'interns de diverses institucions penitenciàries de Catalunya i peces de la col·lecció d'art contemporani de La Caixa.

L'any 2016 es van seleccionar 17 projectes, 11 dels quals eren catalans, com 'Laboratori visual DAE Brians II', per a interns del departament d'Atenció Especialitzada d'aquest centre penitenciari que utilitzen la imatge i les noves tecnologies com a eines d'expressió, cohesió i sociabilització. El projecte 'Arquitectura de la memòria' provenia de Madrid, promogut per l'Aula de les Arts de la Universitat Carlos III i el municipi extremeny de Garrovillas de Alconétar. En aquest petit poble de la província de Càceres es busca la creació de continguts artístics a partir de la recuperació de la memòria; a l'octubre es presentarà una aplicació que recollirà alguns dels records més entranyables d'alguns dels 2.162 habitants del poble.

stats